Van het bestuur, december 2016

0
2476
Hand in Hand, Van de Bestuurstafel Logo

Elke maand verschijnt in het officiële Feyenoord Magazine van de Feyenoord Supportersvereniging: Hand in Hand dit artikel. Hier brengen wij de leden van de FSV op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen rond de vereniging. Zo steken wij veel tijd in het behartigen van de belangen van Feyenoord supporters en onze leden in het bijzonder. Wij voeren gesprekken met vele partijen en doen hieronder daarvan kort verslag.

Stuurgroep op de Stip

Op 24 oktober vond een bijeenkomst plaats met de naam Stuurgroep op de Stip. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Gemeente Rotterdam. Zij hebben zich opgeworpen om deel te nemen aan een pilot van de KNVB. Deze pilot moet eraan bijdragen dat in 2020 voetbal meer toegankelijk, veilig en gastvrij is en wedstrijden in een goede ambiance worden afgewerkt. De vereniging is door de gemeente gevraagd deel te nemen aan de organisatie van de bijeenkomst. Bij de organisatie waren meer partijen betrokken, namelijk de Politie, directie Veiligheid, het Openbaar Ministerie en Feyenoord/Stadion. De inschrijving was vrij, uiteindelijk kwamen er zo’n 80 supporters, waaronder een deel van de Feyenoord Supportersraad. De club werd vertegenwoordigd door de directie. De presentatie van de avond lag in handen van Jan-Dirk Stouten.

De bijeenkomst werd gefaciliteerd door Buzzmaster, iedereen kon reageren op stellingen of vrije teksten invoeren via de smartphone. De avond begon met een aantal stellingen, onder andere over vuurwerk. Hieruit bleek dat de aanwezigen vinden dat vuurwerk thuishoort in de voetbal cultuur, maar als dit niet mogelijk is door regelgeving er gezocht moet worden naar oplossingen, waarin dit gereguleerd en professioneel wordt geregeld en hier ook vergunning voor wordt verkregen. Bij de stellingen was de sfeer goed. Veel supporters gaven aan te hopen dat Feyenoord in de Kuip kan blijven voetballen, de clubcultuur behouden blijft en dat de unieke sfeer behouden blijft. Op de vraag of hooligans harder moeten worden aangepakt was de respons uit de zaal argwanend. Een hoop supporters zijn bang dat de goedwillende supporter vooral de dupe zal zijn.

In het tweede deel van de avond werd er een discussie gevoerd tussen de aanwezigen in de zaal en een aantal personen die allen een verantwoordelijkheid hebben in wedstrijdorganisatie: Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Eric Gudde (Feyenoord), Frank Paauw (Korpschef Politie Rotterdam-Rijnmond), Marc van Nimwegen (hoofdofficier), André Vervooren (Directie Veiligheid) Jan van Merwijk (directeur Stadion Feijenoord) en Wim van Merkensteijn (voorzitter Feyenoord Supportersvereniging). Bij de discussie was de sfeer toch duidelijk een stuk minder vriendelijk dan zoals deze begon. Diverse supporters zijn niet tevreden over hoe de club omgaat met haar achterban. Wat hierin wederom naar voren kwam zijn de afspraken van 15 december 2013. Hierin maakten supporters en club een aantal afspraken. De supporters zijn nog altijd in afwachting van invulling daarvan.

De slechte verhouding tussen Feyenoord en het fanatiekere deel van de achterban kwam deze avond duidelijk weer aan de oppervlakte. Dit is iets dat burgemeester Aboutaleb zeer vervelend vindt. Hij roept dan ook de club op om weer in gesprek te gaan met hun fanatieke achterban en invulling te geven aan de gemaakte afspraken. Genormaliseerde verhoudingen schelen hem politie-inzet, maar zijn ook een voorwaarde om stappen te kunnen zetten bij de realisatie van een nieuw stadion.

De burgemeester vindt dat Feyenoord niet langer moet treuzelen om de verhoudingen langer te laten zijn zoals nu het geval is. Hij gaf aan in het eerste kwartaal van 2017 opnieuw bij elkaar te willen komen en hierover verder te spreken.


Staan op de trappen

Onlangs heeft de club gesproken met een delegatie van supporters van vak S over het staan op de trappen. In het overleg is gesproken over de reden waarom men graag op de trappen staat. Deels is het een ingesleten traditie die jarenlang gedoogd is, maar ook zijn sommige vakken tijdens sommige wedstrijden vol. Dit komt doordat er meer supporters op het vak komen dan er plaats voor is. De club heeft beloofd serieus onderzoek te doen naar de realisatie van staanplaatsen, om de wens van de supporters in te willigen. Bij het overleg waren nog geen vertegenwoordigers van de supportersvereniging(en) aanwezig. Met de club is afgesproken dat wij aanhaken voor het vervolg van het traject.


Fusie met Vereeniging de Feijenoorder

Momenteel ronden we het formele deel van de fusie af. Zo moeten de nieuwe statuten, het fusieplan en de notulen van de gehouden BALV’s worden gedeponeerd bij de notaris. Volgende stappen die we gaan zetten zijn een nieuw logo en huisstijl. Ook worden websites en social media accounts binnenkort samengevoegd. En ook moet er een beleidsplan komen. Hierin wordt onze missie, visie en strategie beschreven. Dat geeft houvast aan bestuursleden, vrijwilligers en medewerkers, iedereen weet daarmee wat onze doelen zijn en hoe we die willen bereiken.


Supportersreizen

fb_img_1478185218048Odessa
Naar alle drie de Europese uitwedstrijden heeft de supportersvereniging een reis georganiseerd. Naar Istanboel hadden wij een aantal stoelen op een lijnvlucht beschikbaar met een overnachting. Voor de reizen naar Odessa en Manchester hebben wij een eigen vliegtuig gereserveerd, zoals we dit eerder ook naar Rome deden.

Wij denken dat we met het aanbieden van supportersreizen een meerwaarde bieden voor supporters. Wij zijn de enige partij die dagcharters kan bieden, mits we verwachten dat we het vliegtuig in voldoende mate kunnen vullen.


Feyenoord Supportersraad

De FSV heeft onlangs afgesproken met de raadsleden dat ze meer en frequenter om tafel te gaan en te praten over de gang van zaken rondom de club. Dit doen we om hun kennisniveau te verhogen en bij hen het gevoel van betrokkenheid te verbeteren. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Heerenveen is hier direct invulling aan gegeven.
Momenteel wordt er geworven op de vijf vrijgekomen plekken in te vullen. Er zijn tientallen reacties binnengekomen van geïnteresseerde supporters.


Supporterscollectief Nederland

Supporterscollectief logo

Zondag 13 november was een bijeenkomst van Supporterscollectief Nederland in het supportershome van Vitesse. Ook onze vereniging was hierbij vertegenwoordigd. Er werd een presentatie gegeven over veilig, gastvrij en toegankelijk voetbal. Ook hebben de supportercoördinatoren van NAC en Vitesse hun visie op supportersbeleid gegeven. Bij het komende congres in maart moet een bestuur worden gevormd zodat het supporterscollectief echt een formele entiteit kan oprichten.

De Feyenoord Supportersvereniging is een van de initiatiefnemers van dit collectief. Het Supporterscollectief Nederland behartigt de belangen van alle voetbalsupporters in Nederland. Het doel is dat elke supporter, van fanatiek tot iemand die incidenteel een wedstrijd bezoekt, het voetbal kan beleven op de manier die hij/zij wil.


Speciaal voor alle niet-leden van de Hand in Hand hebben we hieronder dit kleine stukje uit het magazine online gezet in PDF vorm. Laat uzelf informeren. Wordt lid van de Feyenoord Supportersvereniging!

Hand in Hand, december 2016 – Van de bestuurstafel!

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder