De teen van Sekou Cissé

0
6312
Sekou Cissé
Foto: Edwin Verheul

Tekst: Pieter | Foto’s: Edwin Verheul/FSV De Feijenoorder

Privacy en voetbal. Iedere voetbalsupporter weet dat dat een heel slechte combinatie is, dat de sterke arm der wet wekelijks een loopje neemt met de privacywetgeving. Sterker nog: als er ergens een plek is waar aan de lopende band privacyregels worden geschonden, dan is het wel in en rond een voetbalstadion. Als supporter hoef ik je dat waarschijnlijk niet uit te leggen. Toch schijnen voetbalclubs prima te weten wat er in de privacywet staat. Opvallend, want waar de supporters voor mijn gevoel altijd kunnen fluiten naar wettelijke rechten, houden clubs zich bij hun spelers wél aan de wetgeving. Sinds er eerder dit jaar een nieuwe Europese verordening geldig is, weten we niets meer van de blessures van onze eigen spelers.

Blessures

Mijn eerste reactie toen het nieuws tot mij kwam, was: ‘Wat een bullshit zeg! Voetballers zijn publieke figuren, ze zijn publiek bezit en verdienen daar hun geld mee. Om die reden mogen supporters best wat weten over hun blessures’. Om al snel door te drammen en te wijzen op het kapotgaande voetbal (‘vroeger was alles beter, toen hadden spelers als Eddy P.G. en József Kiprich nog eigen fanclubs en de spelers van toen wisten waarvoor ze voetbalden: de supporters’) en de geweldige soap die de teen van Sekou Cissé wel niet was.

Pijn in de voet

Ik schrok van mezelf. Was die teen van Cissé nou echt zo’n soap? Ik begin te twijfelen. De Ivoriaans international komt in de zomer van 2009 onder hooggespannen verwachtingen van de supporters naar Feyenoord. In zijn eerste seizoen speelt hij met veel pijn in de voet en komt tot 24 wedstrijden in de eredivisie. In veel van die wedstrijden verbijt hij de pijn. Cissé heeft echt last van zijn voet, maar wil niet opgeven. Hij wil slagen bij Feyenoord en wil zijn concurrenten geen kans geven om hem op achterstand te zetten. Van de clubarts krijgt hij in februari 2010 een ontstekingsremmende injectie in zijn grote teen gespoten, meldt Feyenoord op de eigen website.

Kleine schoenen

Diezelfde maand maakt zijn trainer Mario Been wereldkundig dat de teenproblemen zijn ontstaan door de te kleine schoenen van Cissé. Ook al krijgt Cissé in de weken hierna in de media genoeg ruimte om dit verhaal te ontkrachten, verdwijnen doet het nooit meer.
Mario Been Sekou Cissé Roy MakaayDit is wat Been zegt en wat voor veel mensen nog altijd als waarheid geldt: ‘Hij heeft een bepaalde vorm aan zijn voet en droeg schoenen die veel te klein waren en waar weinig steun in zat. Daardoor kreeg hij steeds last en voelde hij pijn. Uit onderzoek bleek dat de problemen verholpen kunnen worden met een zooltje. Vooral voor Sekou zelf moet dat een opluchting zijn. Hij weet nu wat eraan mankeerde en heeft straks, als het goed is, geen last meer‘.

Beeldvorming

Dat er niets van het verhaal van Been klopt, interesseert eigenlijk niemand. De verwende profvoetballer die op te kleine schoenen speelt: het past perfect in het plaatje van het toch al dramatische seizoen waarin Feyenoord kansloos vierde zal worden. Tegen deze beeldvorming is door Cissé niets meer te ondernemen, waardoor hij regelmatig boos en gefrustreerd thuiskomt wanneer hij weer opmerkingen over zijn teen heeft gekregen. Toch doet Cissé in april 2010 nog een dappere poging. Hij zegt dan in Voetbal International: ‘Een specialist in Frankrijk heeft me onderzocht en een scan gemaakt van mijn voet. Hij zag wat nog niemand anders had gezien. Een botje onder mijn teen was ingescheurd, bijna gebroken zeg maar. Ik heb daar zes maanden mee gevoetbald’.

Teenproblemen

Zijn afwezigheid gedurende bijna het volledige seizoen 2010-2011 sterkt de beeldvorming rond Cissé. De teen van Cissé is inmiddels wereldberoemd in Rotterdam en ver daarbuiten. Iedereen vindt er wel iets van. Reden voor het Feyenoord Magazine om Cissé in augustus 2011 de ruimte te geven om bekend te maken dat hij na twee jaar kwakkelen definitief heeft afgerekend met de keer op keer terugkerende teenproblemen. Maar nog in diezelfde maand blijkt dat de problemen toch niet zijn verholpen. Zijn trainer Ronald Koeman zegt dan in het AD: ‘Cissé heeft last van zijn teen. De vraag is nu: hoe verwerk je in je hoofd dat je weer last hebt van pijn?’ Het is inmiddels dus een mentale kwestie geworden volgens

Ronald Koeman Sekou Cissé Kelvin Leerdam
Ronald Koeman wisselt Sekou Cissé voor Kelvin Leerdam

Ronald Koeman, die met het maken van deze opmerking niet door heeft wat een pijn hij Cissé aandoet. Sekou voelt zich simpelweg niet serieus genomen. Iedereen uit de club lijkt in de media iets te willen roepen over zijn pijnlijke teen, zonder te beseffen wat een gevolgen dit kan hebben voor zijn carrière.

Vervelend

In 2013 verlaat hij Feyenoord. Maar de teen blijft hem achtervolgen. Wanneer Cissé rond de kerstdagen van 2014 trouwt in Ivoorkust en om die reden bij een wedstrijd van zijn club KRC Genk afwezig is, vindt de club het prima en wenst hem veel plezier. Toch is er weer een journalist die hier meer van weet te maken en een nieuwsbericht maakt dat begint met ‘Sekou Cissé heeft weer een bijzondere reden om wedstrijden van zijn club te missen’.
Erg vervelend voor Sekou: weer wordt de teen erbij gehaald. Houdt het dan nooit op?
Jawel, Sekou. Gelukkig wel. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is speciaal voor jou gemaakt. Alle voetballers zijn daardoor niet alleen schatplichtig aan jou, zij mogen ook de trainers Been en Koeman dankbaar zijn. Zonder hun onnozele opmerkingen was die AVG er natuurlijk helemaal nooit gekomen.


 

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder