De Open Dag is onbetaalbaar

0
4251

Tekst: Pieter | Foto’s: Edwin Verheul/FSV De Feijenoorder

Het is vroeg in de ochtend als we op de bus naar Zuidplein stappen. Feyenoord-shirt aan, Feyenoord-petje op en in onze tas een paar boterhammen en wat te drinken. Al wekenlang hebben we er naar uitgekeken: een hele dag naar Feyenoord. Zelfstandig wedstrijden in De Kuip bezoeken mogen we nog niet van onze ouders, maar naar de Open Dag mogen we dit jaar wél. Veel te vroeg komen we bij De Kuip aan.

Aantrekkingskracht

De Open Dag van Feyenoord is een begrip. Al meer dan dertig jaar wordt deze georganiseerd en ondanks dat het ieder jaar dezelfde ingrediënten bevat – een spelerspresentatie, rondleidingen, de helikopter, activiteiten op het buitenterrein – blijft ze haar aantrekkingskracht behouden. Ieder jaar weer trekken vele duizenden ouders met hun kinderen naar de Open Dag. Maar waarom eigenlijk? Hier volgt de Top 5 redenen voor de Open Dag:

1. De Open Dag wordt altijd gehouden tijdens de zomervakantie. Een ideaal dagje ertussenuit voor ouders met kinderen. En voor pubers die schoolvakantie hebben. Het ‘zoek een plaatsje in de zon’ is zelden zo van toepassing als tijdens een bezoek aan de Open Dag. Als volwassene verveel je je de pleuris, dus je gaat lekker in het zonnetje zitten wachten totdat drie uur later de selectie eindelijk gepresenteerd wordt.

2. De presentatie van de selectie is de tweede reden om naar de Open Dag te gaan. Toen de Japanner Shinji Ono en de Brabander Pierre van Hooijdonk in 2001 hun opwachting maakten bij Feyenoord, waren er maar liefst 60.000 supporters in en rond De Kuip te vinden. Er kwamen zoveel mensen op de spelerspresentatie af dat niet eens iedereen die dat wilde naar binnen kon. Zouden zij allemaal ook gekomen zijn wanneer het alleen bij de andere nieuwelingen Pieter Collen, Leonardo II en Ramon van Haaren was gebleven?

3. De spelers voetballen niet tijdens de Open Dag, maar voeren een toneelstukje op. Ze zwaaien een beetje, delen handtekeningen uit, staan de pers en supporters te woord. De spelers zijn niet meer dan één van de vele attracties tijdens de dag. Veel mensen komen naar de Open Dag voor andere attracties. Een opblaaskussen, levend tafelvoetbal, spandoeken spuiten, de illusionist Hans Klok die een show geeft op het veld, het Veronica-sterren-elftal tegen Oud-Feyenoord, race-auto’s in de Feyenoord-kleuren: wat wil je nou nog meer op zo’n zomerse vakantiedag?

4. Nou, de helikopter! Hét onderdeel dat elk jaar opnieuw de tv-programma’s haalt. Geweldig om zo’n helikopter – en in jaren waarin we teveel geld te besteden hadden, zelfs in het meervoud; er zijn Open Dagen geweest met twee helikopters! – die mooie Kuip in te zien vliegen. Vooral de spanning in de minuten daarvoor, het zoeken in de lucht naar de helikopter, al die verheugde gezichten van kinderen: onbetaalbaar!

5. Over onbetaalbaar gesproken: hét succes van de Open Dag is dat ouders, kinderen, pubers, nou ja iedereen natuurlijk, gratis De Kuip kunnen bezoeken. Voor veel kinderen is de Open Dag jarenlang het enige moment waarop Feyenoord van dichtbij wordt beleefd. Want ook al lijkt het soms in de verhalen alsof iedereen aan de hand van vader, moeder of opa naar zijn of haar eerste wedstrijd is meegesleept en zo verliefd is geworden op Feyenoord; er zijn ook echt veel ouders die dat geld niet hebben of er niet voor over hebben of gewoon niet zo’n enorme supporter zijn dat ze voor een wedstrijd zeg drie kaartjes á dertig euro willen of kunnen neerleggen. Voor heel veel mensen is om die reden de Open Dag hét moment om hun kind laagdrempelig een leuk dagje uit te bieden.

Wrang

Voor Feyenoord zelf is de Open Dag hét moment om die mensen met de club te laten kennismaken en/of aan zich te binden. Zo’n gratis te bezoeken Open Dag: daar kan geen sociaal-maatschappelijk programma tegenop. Om die reden is het dubbel zo wrang dat Feyenoord in het kader van Feyenoord City wél investeert in meerdere ‘social hubs’ in de wijken op Zuid, om in contact te komen de bewoners en hen te verleiden tot een actievere leefstijl, maar in ruil daarvoor vanaf 2023 kaartverkoop wil gaan hanteren bij de Open Dag. Als het aan Feyenoord City ligt, tenminste.

Met een seizoenkaart heb je vanaf 2023 toegang tot genoemde evenementen, waaronder de Open Dag. Bron: toelichting business case 2.0 nieuw stadion, 14 februari 2019, p. 6

Onduidelijk

Vanaf 2023 heb je met een seizoenkaart toegang tot de Open Dag. Zonder seizoenkaart word je blijkbaar geacht te gaan betalen. Toen ik mijn zorgen over het niet meer vrij toegankelijk zijn van de Open Dag deelde op Twitter, liet de voorzitter van FSV De Feijenoorder weten: “Er wordt enkel rekening gehouden met inkomsten uit catering. Je hoeft er dus niet voor te betalen. Waarom dat er om onduidelijkheid te voorkomen niet bij staat, ik heb geen idee.” Volgens FSV De Feijenoorder blijft de Open Dag dus ook in de toekomst vrij toegankelijk. Fijn om te weten in tijden van stijgende kaartprijzen. Echt gerust ben ik er nog niet op: waarom staat het er dan zo onduidelijk…?


 

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder