Soms krijgen voetbalsupporters te maken met maatregelen zoals een stadionverbod. Al dan niet terecht. Een stadionverbod kan lokaal worden opgelegd (club) en landelijk (KNVB), waarbij een landelijk stadionverbod vaak strafrechtelijke gronden heeft. Deze verboden zijn langer en kunnen ervoor zorgen dat een supporter een strafblad krijgt.
Rol van FSV De Feijenoorder
We komen in de breedste zin op voor de belangen van de Feyenoord-supporters, ook bij dit onderwerp kijken we graag mee of en hoe we supporters kunnen helpen of begeleiden. FSV De Feijenoorder helpt door uitleg te geven over de procedure van een stadionverbod, advies te geven of brengt de supporter met de juiste mensen bij de club in contact. Verder hebben we een netwerk van juristen en advocaten die gespecialiseerd zijn in de afhandeling van stadionverboden.
Aangehouden bij Feyenoord? Tips en advies:
Als je aangehouden wordt rond een wedstrijd van Feyenoord neemt men je mee naar de arrestanten afhandeling (ARAF). Daar krijg je te horen waar men je van beschuldigt en kan een verklaring worden afgenomen.
Op het moment dat je wordt aangehouden krijg je direct een tijdelijke uitsluiting. Er zijn twee vormen waarin dat gebeurt. Via een zogenaamde 1a of 1b brief. Bij een 1a brief loopt de zaak via justitie en kan het 10 weken duren voordat je een reactie krijgt. Krijg je binnen die 10 weken geen reactie, dan kan je contact opnemen met Feyenoord om de tijdelijke uitsluiting ongedaan te maken.
Bij een 1b brief kijkt de afdeling veiligheid van Feyenoord naar de zaak. Je hebt dan twee weken de tijd om een verweer in te dienen. De uitsluiting blijft staan tot er een uitspraak is gedaan. Krijg je een stadionverbod? Dan komt het verbond bovenop de tijd waarin je al bent uitgesloten. Deze situatie is niet in het voordeel van de supporter en is tegen de principes die we in de normale rechtspraak gangbaar vinden. Je moet namelijk in de stadionverbod procedure jouw onschuld bewijzen om weer toegang te krijgen tot het stadion. Ook als je niets gedaan hebt mis je vaak één of meerdere wedstrijden.
Een aantal adviezen voor als je wordt aangehouden:
- Teken in de ARAF nooit een proces verbaal en/of document. Als je een document tekent, betekent dit eigenlijk altijd dat je volledig schuld bekent. Daarmee wordt een zaak nagenoeg onomkeerbaar. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Tekenen is schuld bekennen en daarmee is je stadionverbod en boete een feit;
- Soms wordt er gezegd ‘Als je dit ondertekent, mag je vertrekken’ of ‘Als je het tekent ben je ervan af’. Doe dit nooit want je kunt dan niet meer in beroep.
- Je hebt altijd het recht om een advocaat te raadplegen. Die dient aanwezig te zijn in de ARAF en hoort in jouw beste belang te handelen. Wij adviseren altijd een eigen advocaat te nemen. Wil je gebruik maken van de advocaat die je wordt aangeboden? Verzoek dat die fysiek aanwezig is, dat je eerst alleen met deze advocaat mag praten en dat deze advocaat bij het verhoor aanwezig is. Luister goed of deze advocaat je zaak en de voetbalwet begrijpt en je goed kan vertegenwoordigen. Als je dat gevoel niet hebt: vraag om een andere advocaat.
- Als je een eigen advocaat verzoekt dan word je meestal, afhankelijk van de overtreding, aangehouden of heengezonden en komt je zaak op een later moment voor de rechter. Dit geeft meer tijd om zaken voor te bereiden, een verweer op te stellen en rustig over je zaak na te denken. Wij adviseren altijd deze lijn te kiezen.
- Laat je niet wijs maken dat een eigen advocaat duurder is of je zaak onnodig gaat vertragen;
- Soms wordt contact gezocht met je advocaat als je die hebt en noemt.
- Er hangen in en rond het stadion tientallen camera’s. Als wordt gezegd ‘we hebben je op camera’ zorg dan dat ze je deze beelden te zien krijgt in aanwezigheid van je advocaat. Dat lukt vaak niet direct in de ARAF.
Feitelijk is dit proces bij uit- en thuiswedstrijden hetzelfde. Handel er dus ook naar volgens bovenstaande wijze. Ook wanneer je niet rondom een wedstrijd wordt aangehouden raden wij jou aan om het bovenstaande advies over het raadplegen van een advocaat op te volgen.
Alternatieve trajecten en supporterszaken
In sommige gevallen (zie richtlijnen termijn stadion verbod KNVB) krijgt een ‘first offender’ de mogelijkheid om een alternatief traject te volgen om een stadionverbod in te korten of te laten vervallen. Dit traject bestaat uit het verrichten van onbetaalde arbeid ten behoeve van de club. Feyenoord supporterszaken ondersteunt of geeft advies bij stadionverboden en het traject daar omheen. Zij geven ook uitleg over de inhoud van het alternatieve traject.
Bijzondere omstandigheden / collectieve zaken
Soms worden er collectief straffen opgelegd aan grote groepen supporters of werken de omstandigheden onnodige aanhoudingen en dus stadionverboden in de hand. In die gevallen waarbij supporters duidelijk de dupe van de omstandigheden zijn nemen we ondersteunt door onze advocaat een actievere rol aan. We verzamelen samen met supporters gegevens, feiten, beelden en gaan actief het gesprek aan met club, politie, gemeente en/of het openbaar ministerie.
Voorbeelden hiervan zijn de stadionverboden die zijn uitgedeeld na Shaktar Donetsk -Feyenoord, stadionverboden na het politie optreden bij Feyenoord – Glasgow Rangers en de afhandeling van het verhuisdozen protest bij de wedstrijd tegen Roda JC enkele jaren geleden.
Zie ook: