Video | ‘Qua supporters is Feyenoord een unieke club’

0
4748

Gisterenavond was de presentatie van het Feyenoord XXL-Boek. Drie prominente leden van de Feyenoord-Supportersvereniging hebben ziel en zaligheid gestoken in het maken van dit boek. Samen met een leger aan journalisten, auteurs en fotograven van o.a. Hand in Hand hebben ze een fantastisch resultaat gemaakt. Een boek om trots op te zijn. Hieronder volgt het officiële bericht van Feyenoord.nl, later vandaag een sfeerimpressie op deze site.

Trots
Tijdens de officiële presentatie van het XXL-boek op de tweede verdieping van het Maasgebouw kregen verschillende clubiconen een exemplaar overhandigd. Naast Van Hanegem waren dit Gerard Kerkum, Wim Jansen, Ben Wijnstekers, Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst. Ook Pierre van Hooijdonk zou een boek in ontvangst nemen, maar hij kon niet aanwezig zijn in De Kuip.

De oud-spelers waren stuk voor stuk onder de indruk. ‘Ik voel me bevoorrecht dat ik dit boek namens de spelers van mijn generatie in ontvangt mag nemen,’ zei Van Gastel, die aanvoerder was van het kampioenselftal van 1999.

Van Bronckhorst heeft thuis al verschillende bijzondere boekenuitgaven in de kast staan, waaronder van Muhammad Ali. ‘Maar dit wordt het grootste boek bij mij thuis, ook nog eens over mijn club. Ik ben er trots op dat ik zelf in het boek sta en onderdeel ben van de geschiedenis van Feyenoord.’

Achtbaan
‘Feyenoord de Grootste’ is ontstaan uit een initiatief van supporters Jan de Knecht, Henk van den Dungen en Danny Barends. ‘We hebben voor het eerst een boek van dit formaat gezien bij Celtic, waar de emoties toesloegen toen we daar de pagina’s zagen over de Europacup-finale van 1970 tegen Feyenoord,’ zei De Knecht. ‘Toen hebben we tegen elkaar gezegd: ooit moet er zo’n boek over Feyenoord gemaakt worden.’

Het XXL-boek kwam uiteindelijk tot stand dankzij een samenwerking tussen de supporters, Feyenoord, Kick uitgevers en DrukwerkMAX. ‘Als je met zo’n groep bijna twee jaar aan een project als dit werkt, is dat als een achtbaan, met pieken en dalen,’ vertelde Feyenoords commercieel directeur Mark Koevermans. ‘Uiteindelijk kunnen we allemaal heel trots zijn op het resultaat. Dit boek zal onder meer in onze bestuurskamer komen te liggen. Volgende week zullen we het bijvoorbeeld absoluut laten zien aan het bestuur van Manchester United.’

Kippenvel
Nadat donderdagavond de zes clubiconen van Feyenoord hun boek in ontvangst hadden genomen, werden er nog twee oud-spelers in het zonnetje gezet. Dat waren niet de minste: Rinus Israel en Ove Kindvall. Daarbij spoorde Peter Houtman de aanwezigen aan om nog een keer de kreet te laten horen die tussen 1966 tot 1971 vaak door De Kuip galmde: ‘Ove Kindvall – ay ay ay ay!’

Kindvall kreeg kippenvel op zijn armen toen hij het boek voor het eerst zag. ‘Ik dacht toen terug aan de jaren dat ik in De Kuip speelde en de supporter mij toezongen. Dat vond ik geweldig, want ik speelde voor de supporters.’

Tot slot waren er ook boeken voor clubambassadeur Gerard Meijer, die ‘Feyenoord de Grootste’ een plek zal geven in zijn Ambassadors Room in De Kuip, en Adrie Moulijn, de weduwe van Feyenoords clubicoon Coen. Zij wist de waarde van het boek aan het eind van de avond misschien wel het beste samen te vatten: ‘Dit is een aanwinst voor Feyenoord.’

Feyenoord de Grootste wordt in een beperkte oplage van 1908 exemplaren uitgebracht. Het boek is te bestellen via www.feyenoorddegrootste.nl.

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder