Feyenoord tandeloze pitbull zonder powerduo

0
1989

Verscholen onder een capuchon en pet ging Tonny Vilhena zelf uiteraard ook staan, toen alle toeschouwers zondag in de 52e minuut een eerbetoon brachten aan zijn vorige week overleden moeder. Zestig seconden lang klonk er een respectvol applaus vanaf de tribunes. Een mooie manier om Tonny Vilhena een hart onder de riem te steken, nu hij alle steun kan gebruiken in de periode waarin hij het zware verlies op de een of andere manier moet zien te verwerken.

Toen bekend werd dat de moeder van de Feyenoorder de strijd tegen kanker had verloren, werd er in Deventer direct opgeroepen om de slechts 52 jaar geworden vrouw te herdenken. De applausminuut werd afgesloten met You’ll Never Walk Alone uit de kelen van zowel de fans van Go Ahead Eagles als die in het uitvak. Toen ook nog zijn naam werd gescandeerd, stond Vilhena weer even op om het publiek te bedanken voor het mooie gebaar.

Subtopper
Twee dagen na de uitvaart van zijn moeder zat hij op de hoofdtribune van De Adelaarshorst met aan zijn zijde de geblesseerde Karim El Ahmadi. Juist dat duo werd tegen de nummer laatst van de Eredivisie gemist. Met de twee pitbulls op het middenveld is Feyenoord een titelkandidaat, maar zonder hen is de ploeg van Giovanni van Bronckhorst niet veel meer dan een tandeloze subtopper. „Zij zijn karakteristiek voor onze ploeg”, aldus aanvoerder Dirk Kuyt. „We hebben iedereen nodig om top te zijn, zeker die twee.”

De vervangers vielen volledig door de mand. Renato Tapia mag in de nationale ploeg van Peru dan vaak probleemloos overeind blijven, maar in het shirt van Feyenoord heeft hij nauwelijks kunnen overtuigen. Gisteren verprutste hij dusdanig veel balbezit dat Van Bronckhorst niets anders kon dan hem na rust in de kleedkamer achterlaten. „Mede door zijn toedoen kwamen we totaal niet in de wedstrijd. Go Ahead Eagles heeft strijd geleverd, wij niet.”

Zenuwen
Ook Marko Vejinovic doet in de verste verte niet denken aan Vilhena of El Ahmadi. Na de Europa Leaguewedstrijd tegen Zorja Loehansk verklapte hij er in de eerste helft niets van gebakken te hebben omdat hij ontzettend zenuwachtig was. Hij had immers lange tijd niet gespeeld. Geen prettige gedachte voor een trainer om dergelijke spelers in te moeten brengen. Kennelijk was de nervositeit zondag nog niet helemaal verdwenen bij Vejinovic, want ook hij liet zich keer op keer aftroeven tegen de Eagles.

De hekkensluiter van de Eredivisie beleefde een heerlijke zondag door dankzij een doelpunt van Jarchinio Antonia de volle drie punten in eigen huis te houden. Het betekende de eerste competitienederlaag van Feyenoord, uitgerekend in het weekend dat PSV en Ajax niet verder kwamen dan een gelijkspel.

Alle grappen over een volle Coolsingel in januari kunnen de prullenmand in. De voorsprong op aartsrivaal Ajax is geslonken tot twee punten en het gat met PSV is nog slechts vier punten. Bij de Feyenoordaanhang heerst zoals bijna elk seizoen de gedachte: daar gaan we weer! Kuyt wil daar niets van weten. „Daar ben ik totaal niet mee bezig. Maar we zijn wel toe aan de interlandbreak. Hopelijk zijn de jongens die er vandaag niet bij waren er daarna weer bij.”

Want ook Kuyt weet dat El Ahmadi en Vilhena het verschil maken in de strijd om het kampioenschap.

Bron: Metronieuws

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder