Opening Feyenoord museum

0
7764

Op vrijdag 13 januari opende Peter Houtman het nieuwe Feyenoord museum. Verplaatst van het Maasgebouw naar een ruimte aan de Olympiazijde van de Kuip. Het nieuwe museum is wat kleiner dan het voorgaande en ruimtelijk ingericht. Omdat er een beperkte oppervlakte beschikbaar is, hebben de inrichters keuzes moeten maken uit de ruim 3000 beschikbare items.
Feyenoord Museum Als je vanaf het veld via de oude spelerstunnel-met aan de wand een lange plaquette met vele spelersnamen- het nieuwe Feyenoord Museum betreedt, zie je aan de lange zijde een tijdlijn-muur. Strak vormgegeven, in rode kleurvariaties met niet te veel tekst-in het Nederlands en Engels- jaartallen, videoschermpjes, foto’s en minivitrines. Zo loop je langs de roemrijke geschiedenis van het eerste landskampioenschap in 1924 tot aan de meest recente bekerwinst in 2016. En van de Kromme Zandweg tot aan de vele historische avonden in De Kuip. Over de gehele andere lange zijde zie je van een kant een foto van toeschouwers uit de jaren 60-70, gemaakt door Vincent Mentzel, van de andere kant zie je een foto van huisfotograaf John de Pater. Mooi gedaan.
Feyenoord Museum
Dan aan de ene korte zijde een vitrine met de belangrijkste bekers die gewonnen zijn met centraal de Europacup 1 uit 1970. Aan de andere korte zijde is een groot videoscherm waar je zelf kunt kiezen vanuit welk perspectief je de clubgeschiedenis in de tweede wereldoorlog wilt zien. Vanuit een speler, vanuit een kind of vanuit een speler. Daar vind je ook een interactief scherm waarmee je zelf jouw favoriete selectie kunt samenstellen door op spelers te klikken en ze op hun plek in aanval, middenveld, verdediging of doelman te plaatsen. Heb je de selectie rond, vul je jouw e-mailadres in en bij thuiskomst staat de foto op je mail.
Feyenoord Museum
In de ruimte zelf zijn vijf themavitrines te zien. De Daden, De Hoofdpersonen, De Stadions, De Club, Het Legioen en onvergetelijke momenten. Bij elke thema vitrine vertelt Koos Postema-met een druk op een knop, door een luidsprekertje- wat je altijd al had willen weten. Handig is het dat de tentoongestelde items-shirts, boeken, medailles, foto’s, ballen, speldjes, voorwerpen (de meeuw) etc., te vervangen zijn door andere zaken als er behoefte aan verversen of veranderen is.

Het nieuwe Feyenoord Museum is vanaf 18 januari alleen te bezoeken als onderdeel van een rondleiding van ongeveer anderhalf uur door De Kuip. Bezoekers die voor 18 januari 2017 een rondleiding hebben gevolgd, hebben een tegoedbon voor een gratis museumbezoek gekregen. Deze is elke zaterdag om 12:00 uur te verzilveren tot 31 augustus 2017.

 

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder