Oogkleppen

0
2462

Tekst: Frans Reichardt

‘Met hoeveel miljoen kampioen?’ staat bovenaan de PowerPoint-dia die Gerard Hoetmer, president-commissaris van Feyenoord Rotterdam, in november 2017 laat zien aan een zaal vol aandeelhouders van Stadion Feijenoord N.V.
“Met €25 miljoen spelersbudget wordt Feyenoord straks eens in de vijf jaar kampioen”, aldus Hoetmer. “Met €30 miljoen spelersbudget wordt Feyenoord eens in de drie jaar kampioen. Met €32,5 miljoen spelersbudget wordt Feyenoord eens in de bijna twee jaar kampioen.”
De suggestie dat een hoeveelheid euro’s garant staat voor een kampioenschap, werkt op de lachspieren. Iedereen die de voetballerij een beetje kent, weet dat het zo niet werkt. Alsof visie en een goede bedrijfsvoering – algemeen, financieel, sportief en commercieel – er niet óók toe doen.
Hoe Feyenoord die tientallen miljoenen extra spelersbudget gaat krijgen en óf dat sowieso wel zal gebeuren, blijft onduidelijk. De aanwezigen moeten Hoetmer schijnbaar op zijn blauwe ogen geloven als hij doet of het heel normaal is een meer dan 400 miljoen euro kostend stadion neer te zetten met een onduidelijke uitkomst en zonder enige garantie op stijging van het spelersbudget.

PSV en Ajax moeten gelijk blijven

Op de dia van Hoetmer staat een voetnoot: dit geldt alleen als de spelersbudgetten van PSV en Ajax gelijk blijven. Zou Hoetmer zelf geloven dat PSV en Ajax jarenlang zullen blijven stilzitten om te zien hoe Feyenoord straks eerst het Nederlandse en daarna het Europees voetbal zal gaan overheersen? In de zaal wordt meewarig gegrinnikt.
Wie denkt dat Feyenoords concurrenten de komende jaren blijven stilzitten, is van de ratten – of, in geval van paardenfokker Hoetmer, van de paarden – besnuffeld. Hij houdt zijn toehoorders een wortel en een zak suikerklonten voor, maar die kunnen pas worden opgepeuzeld als PSV en Ajax blijven stilzitten. Eén ding weet iedereen in de zaal zeker: dit gaat sowieso niet gebeuren.
Als PSV wél iets doet, wordt Feyenoord dan eens in de vijf jaar kampioen? En als Ajax wel iets doet, wordt Feyenoord dan eens in de zes jaar kampioen? En als PSV én Ajax allebei wel wat doen, wordt Feyenoord dan eens in de zeven jaar kampioen? Dat laatste is zo’n beetje het gemiddelde in de afgelopen vijftig jaar, dus gaat Feyenoord er niks op vooruit. Deze scenario’s schetst Hoetmer niet, maar ze zijn een stuk realistischer dan de droomscenario’s die hij zijn publiek voorhoudt. Met het stadion van Feyenoord City is het zelfs maar de vraag of Feyenoord over vijftig jaar nog bestaat.

Pijnlijk: de supporters vergeten

‘Succes beïnvloed de factor geld’ staat op een andere dia van Hoetmer. Daar had natuurlijk ‘beïnvloedt’ moeten staan. Het is niet de enige misser in een tenenkrommend verhaal dat is doorspekt met algemeenheden en waarin Hoetmer zelfs Nelson Mandela ten tonele voert. Nergens wordt hij concreet. Zijn PowerPoint-presentatie is rommelig en bevat fouten. Een derdejaars havo-scholier zou er een dikke onvoldoende voor krijgen. Ronduit pijnlijk is het als Hoetmer projecteert waar de inkomsten van Feyenoord straks vandaan komen: uit het stadion, uit sponsors en partners en uit het ontwikkelen van talenten. Een van de aanwezigen attendeert hem erop dat hij de supporters is vergeten. In de zaal kijken mensen elkaar hoofdschuddend aan.

‘Mr Stadion’

In mei 2017 schrijft het Financieele Dagblad dat Gerard Hoetmer ‘Mr. Stadion’ wil worden. Een paar maanden eerder heeft Hoetmer in een groot interview met VI gezegd: ‘Wij maken geschiedenis’.
Afgelopen week werd plotseling bekend dat Gerard Hoetmer niet beschikbaar is voor een tweede termijn als president-commissaris van Feyenoord Rotterdam. Na vier jaar houdt hij het voor gezien. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Als je er van overtuigd bent dat je aan iets moois werkt, dat je ‘geschiedenis maakt’ en ‘Mr Stadion’ kunt worden, dan wil je er toch bij zijn als dat stadion zijn poorten opent?
Toch stapt Gerard Hoetmer op.
Wordt het hem te heet onder de voeten? Het karwei Feyenoord City is nog niet geklaard en het verzet ertegen groeit. Meer en meer wordt duidelijk dat het nieuwbouwplan van Feyenoord City al scheuren vertoont voordat de eerste paal geslagen is. Feyenoord-directeur Jan de Jong zei laatst zelfs: “(…) lukt het niet, dan blijven we tien tot vijftien jaar in de Kuip spelen. Ook goed.” Hij bedoelde waarschijnlijk vijftig jaar, want De Kuip kan nog veel langer mee.

‘Redder van Duindigt’

Wat gaat Gerard Hoetmer doen na vier jaar Feyenoord Rotterdam? De man die ‘Mr Stadion’ wilde worden, heeft zich nu opgeworpen als ‘Redder van Duindigt’, de paardenrenbaan in Wassenaar. Hoetmer zegt hierover: “Duindigt is één brok historie. Dat moet je koesteren en er ook gebruik van maken”. Je kunt je afvragen waarom Hoetmer dit de afgelopen jaren nooit heeft gezegd over De Kuip. Als president-commissaris van Feyenoord pleitte hij enkel voor peperdure nieuwbouw en wilde hij niet eens dénken aan modernisering van het mooiste voetbalstadion van Nederland.
Op dehoefslag.nl zegt Duindigts baanspeaker Rogier den Dekker over Hoetmer: ‘Voor iemand die Feyenoord-supporters ervan heeft weten te overtuigen dat ze hun Kuip moeten loslaten, zal het redden van Duindigt vast kinderspel zijn.’ Blijkbaar is het Den Dekker ontgaan dat Hoetmer de supporters helemaal niet heeft weten te overtuigen. Integendeel. Onder supporters groeit het verzet tegen de plannen van Hoetmer en de zijnen. Er wordt hardop aan getwijfeld of Hoetmer ooit een supporter heeft gesproken.

Hoetmers erfenis

Al na vier jaar verlaat Gerard Hoetmer Feyenoord. Zijn erfenis: een verscheurde club die in zijn maag zit met een gigantisch probleem met mogelijk verwoestende gevolgen: Feyenoord City. Als een paard met oogkleppen heeft Hoetmer veel hordes genomen, maar in het zicht van de finish is hij over zijn eigen benen gestruikeld. Geen supporter zal hem missen. Zij wensen hem veel succes met ‘Duindigt City’.

#StopFeyenoordCity


 

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder