Jaap Stam

0
3025
Jaap Stam

Tekst: Pieter | Foto: commons.wikimedia.org

Als ik aan Stam denk, denk ik aan De Regenjas. Aan de bezoekjes van Harry Vermeegen aan Manchester. Ik denk aan het boek Hard tegen Hard, ooit gekregen van mijn zus, maar dat ik een jaar terug weer aan een vriend heb doorgegeven. Ik denk ook aan zijn geweldige verdedigingswerk tijdens de Champions Leaguewedstrijden van Manchester United die ik op de televisie zag. Aan zijn ruzie met manager Alex Ferguson, ook al weet ik niet meer precies wat er zich allemaal heeft voorgedaan in die tijd. Als ik aan Stam denk, denk ik aan zijn kale hoofd en aan zijn indrukwekkende houding op het veld. Met Jaap Stam – voor mijn gevoel is hij meer dan twee meter lang – wilde vroeger niemand ruzie hebben op het veld. Er was ook niemand die langs hem kwam.

Geluksmomentje

Herinneringen zijn mooi. Toch heb ik jarenlang niet aan Jaap Stam gedacht. Totdat ik eerder dit jaar hoorde dat Stam de nieuwe trainer van Feyenoord ging worden. Een klein geluksmomentje was dat. Jaap Stam naar Feyenoord. Onwillekeurig schieten sindsdien af en toe flarden Jaap Stam door mijn hoofd. Ik ben namelijk echt heel benieuwd hoe Stam tegenwoordig is. Maakt hij nog steeds van die snoekduiken in z’n tuin, op z’n hielen gezeten door de cameraploeg van Harry Vermeegen? Heeft hij als trainer dezelfde stijl als toen hij nog voetbalde? Komend seizoen gaan we er alles over te weten komen.
Want een trainer van Feyenoord staat 24/7 in de spotlights en als nieuwe trainer doe je daar aan mee. Je moet wel, je hebt geen keus. Je stempel moet gedrukt worden die beginperiode, net zoals Stam vroeger z’n stempel drukte door al vroeg in de wedstrijd een harde tackle in te zetten op de enkels van z’n directe tegenstander. Ik ben benieuwd hoe Stam die eerste maanden aanpakt.

Voordeur

Trainer zijn van Feyenoord: het is niet niks. Je moet het maar durven. Het is lang niet iedereen gegund er succesvol te zijn en door de voordeur te vertrekken. Ik denk aan het pijnlijke vertrek van Fred Rutten en aan de trainers in de periode voor Ronald Koeman die sneller wisselden dan de supporters hun seizoenkaarten konden verlengen. Toch kan het wel: door die voordeur vertrekken. Voor Ronald Koeman was het een kans op eerherstel. Hij pakte die kans geweldig. Voor Van Bronckhorst was het een eerste opdracht als zelfstandig hoofdtrainer. Ook hij vertrok door de voordeur.

Verwachtingen

Wat dat betreft ben ik positief gestemd. Vaak wordt een nieuwe trainer als een Messias binnengehaald en zijn de verwachtingen hoog. Deze keer valt dat mee. Tuurlijk, de voorbereiding is nog maar net begonnen en wie weet wat er in deze transfer window nog gebeurt, toch stemmen de gematigde verwachtingen mij tevreden. Jaap Stam, oud-topvoetballer en sympathieke kerel die je bent, ik hoop van harte dat jij de topsportcultuur definitief in de club weet te brengen en dat je pas over vier jaar vertrekt. Door de voordeur. Ik heb alle vertrouwen in je. Laat het seizoen maar beginnen!


-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder