Gerrit-Jan van Heemst
10 april 1978 – 11 september 2022

Op de dag dat Feyenoord de derby speelde, ontvingen de redacties van Stadion Sport Nieuws en Hand in Hand het onverwachte en verdrietige bericht van het overlijden van redacteur Gerrit-Jan van Heemst. Gerrit-Jan schreef de afgelopen twee jaar de voorbeschouwingen voor Stadion Sport Nieuws. Ook was hij jarenlang verantwoordelijk voor de spelersinterviews in Hand in Hand.

‘Wanneer is de deadline?’ Net als de meeste journalisten was ook Gerrit-Jan een typische deadline-werker. Wanneer hij wist dat de uiterste inleverdatum eraan kwam, vulde hij al zijn parate voetbalkennis aan met een gedegen research om weer een inhoudelijk sterk artikel aan te leveren.

Zijn liefde voor voetbal in het algemeen was groot, Feyenoord was zijn club. Vol trots deelde hij in de redactie dan ook de verhalen over zijn neefjes, die zijn liefde voor Feyenoord van hem over namen. En terwijl hij aan de ene kant verhalen schreef over Feyenoord, de landelijke competitie en voetbalcultuur, schreef hij aan de andere kant net zo makkelijk de verhalen over het amateurvoetbal in zijn eigen regio, Zuid-Holland.

Gerrit-Jan was in het verleden eindredacteur van VI, schreef drie boeken over voetbal (‘Rijnmond, een voetbalbolwerk’, ‘God op de middenstip’ en ‘De dag van Pim en Pierre’) en voorzag naast Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws ook het AD en Nederlands Dagblad van de nodige voetbal- maar ook andere sportverhalen. Zelf speelde hij tennis en voetbal.

Het laatste artikel dat hij schreef voor Stadion Sport Nieuws was de voorbeschouwing, over de wedstrijdtegen Sparta. Voor het magazine Hand in Hand schreef hij nog – symbolisch genoeg – het afscheidsinterview met Jens Toornstra.

Gerrit-Jan overleed aan een hartaanval. We zullen hem missen om zijn kennis, zijn schrijfdrift en zeker ook zijn (misschien soms zelfs onbedoelde) relativerend vermogen wanneer we het als redactie te veel over bijzaken hadden in plaats van voetbal: ‘De verrichtingen binnen het veld interesseren me aanzienlijk meer dan de oorlogjes binnen de club.’

We wensen familie en nabestaanden van Gerrit-Jan veel sterkte met dit plotselinge verlies.

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder