Nieuw Feyenoord-stadion wordt hét gezicht van Rotterdam

0
4039
toelichting plannen voor Feyenoord City
Feyenoord City

Feyenoord City oogt overweldigend. Mét het revolutionaire, nieuwe Feyenoord-stadion, een iconische voetbaltempel op de oever van de Nieuwe Maas. De huidige Kuip dient als grote inspiratiebron.

Architect David Gianotten
Architect David Gianotten

Architect David Gianotten van het vermaarde Rotterdamse bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) -van Rem Koolhaas- windt er geen doekjes om. Feyenoord City op Zuid moet de club Feyenoord definitief opstuwen in de vaart der volkeren. ,,Een nieuw stadion zal zeker helpen om Feyenoord structureel te laten behoren bij de top van Nederland en hopelijk ook in Europa”, benadrukt hij.

Het masterplan voor deze mega-ontwikkeling is klaar. Met als bindende factor een opgehoogde strook grond -De Strip- die loopt van de huidige, monumentale Kuip naar de rivier, om daar het 63.000 stoeltjes en drie ringen tellende nieuwe voetbalbolwerk te ronden. Een waar uitroepteken op de linker-Maasoever, waar zeven dagen in de week volk op de been zal zijn.

Gianottens ogen glinsteren: ,,De Kuip is de inspiratiebron voor het nieuwe stadion. Dit sportcomplex wordt hét gezicht van de stad, of je nu over de Van Brienenoordbrug rijdt of vanuit de stad kijkt. We zetten Feyenoord op een platform. Een icoon. Iedereen weet: dát is het nieuwe stadion van Feyenoord, dé voetbaltempel van Nederland.”

De ambities zijn hoog. Maar is zo’n enorm project wel betaalbaar voor Feyenoord? Gianotten: ,,De bouw van een stadion kan heel economisch gebeuren. Zo’n complex heeft weliswaar veel oppervlakte, maar vergt relatief weinig materiaal. De hoeveelheid beton en staal valt best wel mee. Maar goed, je hebt het nog altijd over een forse investering. Het wordt geen luxe ding, maar voldoet wél aan alle eisen. Uniek in de wereld, zo gelegen aan de rivier, voor ons de kers op de taart.”

Er is veel discussie over het dak. Hoe gaat dat eruit zien? ,,Er komt een beweegbaar dak op. Het wordt geen indoorcomplex, maar het stadion kan worden afgedekt met een regenscherm van kunststof, dat van twee kanten naar het midden schuift. Een volledig geluidsdicht dak zou te duur worden, en bovendien heb je nauwelijks nog grote stadionconcerten. Dan moet je wel heel veel investeren voor twee à drie happenings per jaar.”

Zichtlijnen zijn heilig. Iedereen moet het spel goed kunnen zien. ,,We zijn bij ons ontwerp uitgegaan van de stoeltjes. Vanaf elke plek moet je het meest optimale zicht op het veld hebben. Dat was het uitgangspunt, en daar hebben we de schil omheen gemaakt. Eigenlijk de omgekeerde wereld. De overloop tussen de ringen is bovendien minimaal. Waar je in de Kuip nog tegen de onderkant van de tweede ring aankijkt, is dat in het nieuwe stadion nauwelijks het geval. De overlap bedraagt hooguit twee rijen stoeltjes door de vakken verticaler te maken. Verder hebben we geen onderbreking in de hoeken en is de business tussen de ringen weggewerkt, het hele stadion door.”

Met 63.000 stoeltjes wordt het een immens gebouw. Hoe voorkomt u dat het té massief wordt? ,,Door het stadion als het ware op te delen, te segmenteren. Omdat het gebouw op een verhoging wordt neergezet, kunnen we met de parterretribune naar beneden. Daar bovenop komt de eerste ring en vervolgens de tweede. Elke bouwlaag steunt op aparte betonnen kolommen. Door deze opbouw oogt het stadion minder fors. De Strip komt ook verhoogd aan bij het stadion, als een soort tweede maaiveld. Bezoekers van het stadion lopen er overheen, auto’s gaan er onderdoor.”

Het stadion aan de Nieuwe Maas lijkt helemaal vrij in de omgeving te staan. ,,Ja, en er rond omheen komen geen hekken, want die lokken alleen maar agressie uit. We doen veel meer aan crowdcontrol: de eerste muur die je tegenkomt is die van het stadion, of de trap en de roltrap. In de ruimtes onder het stadion komen restaurants en winkels, plus voorzieningen die de voetballers ondersteunen. Bovenin het gebouw, aan de buitenkant, komen restaurants en een nachtclub, met prachtig uitzicht over de rivier. Dit wordt geen Alien die maar 26 keer per jaar wordt gebruikt, maar een attractie waar het 24 uur per dag doorgaat.

Unieke, nieuwe impressies
De exclusieve beelden van Feyenoord City in Rotterdam-Zuid komen uit het kersverse masterplan voor dit stuk stad. Ofschoon het volgens OMA nog gaat om schetsen, bieden ze al een haarscherp inzicht hoe dit enorme project op de linker-Maasoever zich zal ontwikkelen.

Met het toekomstige stadion als hét nieuwe icoon van de stad, naast alle andere architectonische pronkstukjes die Rotterdam reeds rijk is. De geplande oplevering van de voetbaltempel is seizoen 2022/23.

De huidige Kuip staat aan het andere uiteinde van De Strip. Wat gaat er met het monumentale gebouw gebeuren? ,,De Kuip is een ankerpunt, het monument blijft overeind. De Olympiazijde wordt behouden. Daar komt de attractie Sport Experience, het museum en een supportershome, waar Feyenoordfans terecht kunnen. Er komen onder andere een bierbrouwerij, een atletiekbaan en helemaal bovenin willen we woningen, het hele stadion rond. Met ramen aan de veldzijde en de buitenkant.”

De Kuip
De Kuip

Het uiteindelijk doel is om de begroting van Feyenoord in het nieuwe stadion op te krikken naar het niveau van PSV en Ajax. ,,Ja. Het budget moet structureel omhoog. PSV heeft nu nét iets meer zekerheid, Ajax nog meer. Feyenoord wil ook naar dat niveau. Daarbij gaan we uit van de enorme potentie die de club heeft, de grote fanbase. Dat aantal van 63.000 toeschouwers is niet zomaar gekozen, daarmee kunnen we een bezettingsgraad garanderen van dicht tegen de 100 procent. Wellicht dat je in sommige situaties méér mensen kwijt kunt, maar vaker ook minder. We moeten niet in de dezelfde val trappen als Vitesse en Twente.”

Heeft het stadion al een naam? ,,We spreken nu nog over ‘een nieuw stadion voor Feyenoord’. Een hele mond vol. Hoe dit opvallende gebouw in de volksmond gaat heten, is nog niet bekend. Maar de ervaring leert dat zo’n bijnaam vanzelf ontstaat. En natuurlijk zal dit prachtige sportcomplex ook een sponsornaam krijgen.”

Het nieuwe stadion gezien vanaf de Maas
Het nieuwe stadion gezien vanaf de Maas

Unieke, nieuwe impressies
De exclusieve beelden van Feyenoord City in Rotterdam-Zuid komen uit het kersverse masterplan voor dit stuk stad. Ofschoon het volgens OMA nog gaat om schetsen, bieden ze al een haarscherp inzicht hoe dit enorme project op de linker-Maasoever zich zal ontwikkelen.

Met het toekomstige stadion als hét nieuwe icoon van de stad, naast alle andere architectonische pronkstukjes die Rotterdam reeds rijk is. De geplande oplevering van de voetbaltempel is seizoen 2022/23.

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder