Kijktip zaterdagavond 6 mei 2017: in de schaduw van De Kuip

0
5782

“ Vroeger stond iedereen in deze buurt pal achter voetbalclub Feyenoord” , zegt oud-Feyenoord speler Bennie Wijnstekers in Andere Tijden, rondlopend door de wijk Bloemhof, waar hij zelf geboren is, in Rotterdam Zuid.

”Op Zuid” zeggen ze in Rotterdam, met naast Bloemhof wijken als de Afrikaanderbuurt, Hillesluis en natuurlijk Feijenoord. Ooit een gebied voor boeren van buiten die in de haven gingen werken, daarna de arbeidersbuurt van de stad en vervolgens een van de grootste achterstandswijken van Nederland. In dit deel van de stad werd in 1908 ook de voetbalclub Feyenoord opgericht.
Jaap Baghus - archief Vara

Gerard Cox vertelt in de aflevering dat ook hij “Op Zuid” geboren is, vlakbij het Feyenoord stadion. Hij zingt in 1968 al van miezerige regen in troosteloos Zuid, waar het stadion waakt als een dikke zwarte spin en het voetbal op zondag de enige redding kan brengen. Zuid trok op zondag massaal te voet richting het stadion De Kuip. Als Feyenoord won leidde dat tot massale vreugde op de Zuidoever van de Maas.

Maar hoe is dat nu? Het slot van de voetbalcompetitie nadert en Feyenoord maakt na 18 jaar weer kans op de landstitel. Is de band met de club, ondanks de veranderingen in Rotterdam Zuid, hetzelfde gebleven? Of zijn de jongens die in de zogenaamde Cruijff-Courts voetballen supporter van Galatasaray of Fenerbahce?

Bekijk de uitzending op zaterdagavond 6 mei 2017, 21.20 uur, NPO2
Website: www.anderetijden.nl

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder