Vooruitblik op Europees voetbal ’21/’22

0
7204

Feyenoord zal de komende weken alles op alles moeten zetten om zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Champions League voetbal is uit zicht, en ook de Europa League lijkt Feyenoord komend seizoen niet te gaan halen. Wat nog wel binnen handbereik ligt is de UEFA Conference League, het derde Europese toernooi wat in juli 2021 zal beginnen. Wat is de opzet van dit toernooi? Valt er iets te verdienen? En, misschien nog wel belangrijker, welke clubs kan Feyenoord hier treffen?

Wat is de UEFA Conference League?

De Conference League is na de Champions League en de Europa League het derde Europese voetbaltoernooi. Alle bij de UEFA aangesloten landen ontvangen minimaal één startbewijs voor de Conference League. 32 clubs zullen uiteindelijk het hoofdtoernooi halen. De wedstrijden zullen worden gespeeld op donderdag, met 18.45 uur en 21.00 uur als aanvangstijd.

De 15 hoogst geplaatste landen op de UEFA ranglijst verdelen hun plaatsen enkel via de nationale competitie, bij de overige landen komen ook de bekerwinnaars in aanmerking voor een ticket voor de Conference League. Clubs die deelnemen aan het toernooi spelen altijd minstens één voorronde, directe plaatsing voor de groepsfase is niet mogelijk.

Verliezers van de Champions League en Europa League voorrondes stromen ook nog door naar de Conference League, wat er voor kan zorgen dat er alsnog erg aantrekkelijke affiches op het programma kunnen komen te staan. In de voorrondes worden kampioenen nog wel gescheiden van niet-kampioenen.

Het hoofdtoernooi begint met een groepsfase. Net als bij de Europa League en Champions League zullen de poules uit vier teams bestaan. De groepswinnaars plaatsen zich voor de laatste 16. Voor de nummers twee staat er nog een tussenronde op het programma. In deze ronde spelen de nummers twee van de Conference League tegen de nummers drie van de Europa League. De winnaars van deze ronde plaatsen zich ook voor de laatste 16. Vanaf hier zal het toernooi in standaard knock-out format gespeeld worden. De finale van de eerste editie wordt op 25 mei gespeeld in het Albanese Tirana.

Welke clubs uit de Eredivisie plaatsen zich voor de Conference League?

Nederland krijgt twee startbewijzen voor de Conference League. De nummer drie van de Eredivisie mag starten in de derde voorronde van de Conference League en de winnaar van de Play-offs plaatst zich voor de tweede voorronde. Indien de bekerwinnaar zich ook via de competitie plaatst voor Europees voetbal krijgt de nummer vier het ticket voor de derde voorronde.

Feyenoord strijdt momenteel met Vitesse om plaats vier, Vitesse speelt volgende week de bekerfinale. Wanneer Vitesse de finale verliest geeft plaats vier dus recht op een ticket voor voorronde drie. Wint Vitesse de beker dan speelt de nummer drie de derde voorronde.

De Play Offs worden dit seizoen gespeeld over één wedstrijd per ronde, waarbij de hoogst geplaatste club thuis speelt. Op dit moment zou Feyenoord het in de halve finale thuis op moeten nemen tegen Heracles Almelo. Bij winst speelt Feyenoord tegen de winnaar van FC Groningen–FC Utrecht.

Wat is het prijzengeld van de Conference League?

Het precieze prijzengeld van de Conference League is nog niet bekendgemaakt door de UEFA. Volgens de laatste geruchten zal het standaard prijzengeld ongeveer gelijk liggen aan het prijzengeld in de Europa League. Omdat er wat minder geld verwacht wordt uit de tv-inkomsten en kaartverkoop zullen de totale verdiensten iets lager uitkomen dan bij het spelen van Europa League voetbal. Daar tegenover staat weer wel dat de kans op overwintering iets groter is.

Naast het prijzengeld vallen er ook in de Conference League coëfficiëntpunten te verdienen. Een goede prestatie in dit toernooi zal dus in je voordeel werken voor eventuele toekomstige UEFA kwalificaties.

Welke clubs kan Feyenoord loten in de Conference League?

De Conference League is de ideale competitie wanneer je houdt van wedstrijden tegen obscure clubs. De kans dat je een club loot uit een stad waar je normaal nooit zou komen is namelijk groot in dit toernooi. Niet zo aantrekkelijk voor de recettes bij de thuiswedstrijden, maar kans op hele mooie trips bij de uitwedstrijden. Wanneer Feyenoord zich voor de voorrondes weet te plaatsen zullen we een geplaatste status hebben. Halen we de groepsfase dan wordt Feyenoord waarschijnlijk ingedeeld in pot 1 of pot 2, een luxe die we in de Europa League al heel lang niet meer kennen.

Als Feyenoord zich plaatst via de Play-offs spelen we  de eerste wedstrijden op 22 en 29 juli 2021. Volgens de huidige ranglijsten kan Feyenoord een tegenstander loten uit het rijtje ongeplaatste clubs:

ClubLandClubLand
GeplaatstOngeplaatst
AstanaKazLausanne-SportZwi
FEYENOORDNedAris ThessalonikiGri
Maccabi Tel AvivIsrArarat-ArmeniaArm
PAOK ThessalonikiGriKuPSFin
AEK AtheneGriDinamo BrestWru
Partizan BelgradoSerDunajska StredaSlw
BATE BorisovWruNeftciAze
MoldeNooHafnarfjordurIJs
CFR ClujRoeAshdodIsr
RosenborgNooIroni Kiryat ShmonaIsr
MariborSvnSutjeskaMon
RijekaKroPartizaniAlb
Apollon LimassolCypValerengaNoo
FehervarHonDjurgardenZwe
Wolfsberger ACOosHackenZwe
DundalkIerElfsborgZwe
Vitoria GuimaraesPorLokomotiv PlovdivBul
LuganoZwiArdaBul
SuduvaLitLaciAlb
Slovan LiberecTsjFK LiepajaLet
CSKA SofiaBulHiberniansMal
DudelangeLuxLevadia TallinnEst
Dinamo MoskouRusSepsiRoe
AberdeenSchSumqayıtAze
The New SaintsWalZiraAze
Spartak TrnavaSlwStjarnanIJs
OostendeBelTobolKaz
JablonecTsjShakhter KaragandyKaz
LivingstonSchPuskas AcademiaHon
Vorskla PoltavaOekMTK BudapestHon
AlashkertArmTorpedo ZhodinoWru
Gazişehir Gaziantep FKTurLechia GdanskPol
OsijekKroPogon SzczecinPol
CS Universitatea CraiovaRoeRakow CzestochowaPol
LincolnGibMura 05Mura 05
RandersDenTre FioriSma
Anorthosis FamagustaCypPetrocubMol
AEL LimassolCypShkupiMac
VaduzLieNSI RunavikFar
DomzaleSvnColeraineN-Ier
VojvodinaSerSiroki BrijegBos
CukarickiSerZilinaSlw
HNK GoricaKroBala TownWal
KlaksvikFarEngordanyAnd
ServetteZwiGzira UnitedMal

Overleeft Feyenoord de tweede voorronde, óf plaatst Feyenoord zich via de competitie voor de derde voorronde kunnen we een ongeplaatste club uit onderstaande tabel loten. De wedstrijden zijn op 5 en 12 augustus.

ClubLandClubLand
GeplaatstOngeplaatst
FC KopenhagenDenDinamo MoskouRus
CSKA MoskouRusAberdeenSch
AnderlechtBelThe New SaintsWal
AstanaKazSpartak TrnavaSvn
FEYENOORDNedOostendeBel
Maccabi Tel AvivIsrSturm GrazOos
PAOK ThessalonikiGriJablonecTsj
AEK AtheneGriJablonecSch
Partizan BelgradoSerDesna TsjernihivOek
BATE BorisovWruVorskla PoltavaOek
Molde FKNooAlashkertArm
CFR ClujRoeTrabzonsporTur
RosenborgNooGazişehir Gaziantep FKTur
MariborSlvOsijekKro
RijekaKroCS Universitatea CraiovaRoe
Apollon LimassolCypLincolnGib
FehervarHonRandersDen
Wolfsberger ACOosAnorthosisCyp
DundalkIerAnorthosisCyp
Vitoria GuimaraesPorVaduzLie
LuganoZwiDomzaleSvn
SuduvaLitVojvodinaSer
Slovan LiberecTsjCukarickiSer
CSKA SofiaBulHNK GoricaKro
DudelangeLuxKlaksvíkFar
VitesseNedServetteZwi

De laatste horde die hierna nog genomen dient te worden in de vierde voorronde. Ook hier zal Feyenoord zo goed als zeker een geplaatste club zijn. Op 19 en 26 augustus zal Feyenoord het dan opnemen tegen een van de volgende tegenstanders:

ClubLandClubLand
GeplaatstOngeplaatst
LiverpoolEngCFR ClujRoe
AS RomaItaUnion BerlinDui
VillarrealSpaRosenborgNoo
FC KopenhagenDenMariborSvn
CSKA MoskouRusRijekaKro
Olympique MarseilleFraApollon LimassolCyp
AnderlechtBelFehervarHon
AstanaKazWolfsberger ACOos
FEYENOORDNedDundalkIer
Maccabi Tel AvivIsrVitoria GuimaraesPor
PAOK ThessalonikiGriPacos de FerreiraPor
AEK AtheneGriLuganoZwi
Partizan BelgradoSerSuduvaLit
MidtjyllandDenSlovan LiberecTsj
BATE BorisovWruCSKA SofiaBul
Molde FKNooDudelangeLux
SlovackoTsjVitesseNed

Om het geheel af te maken laten we ook nog de huidige situatie voor de groepsfase zien. Let wel, naar verwachting zullen hier nog veel veranderingen in plaatsvinden.

ClubLandClubLand
Pot 1Pot 2
LiverpoolEngFEYENOORDNed
AS RomaItaMaccabi Tel-AvivIsr
VillarrealSpaPAOK ThessalonikiGri
FC KopenhagenDenAEK AtheneGri
CSKA MoskouRusPartizan BelgradoSer
Olympique MarseilleFraBATE BorisovWru
AnderlechtBelMolde FKNoo
AstanaKazRapid WienOos
Pot 3Pot 4
GalatasarayTurDinamo TbilisiGeo
Zorya LuhanskOekZalgiris VilniusLit
MidtjyllandDenFK SarajevoBos
FerencvarosHonFloraEst
ShkendijaMacBuducnost PodgoricaMon
Slovan BratislavaSlwKairat AlmatyKaz
Olimpija LjubljanaSvnAGF AarhusDen
HibernianSchSlovackoTsj

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder