Dichtbundel als eerbetoon

0
2816

Tekst: Boudewijn Warbroek. Beeld: Peter Paul Klapwijk

Als supporter kan je de club op vele manieren eren. Bijvoorbeeld door een wedstrijd te bezoeken, een shirt te dragen, een tatoeage te nemen of een spandoek te maken. De Rotterdamse dichter Mark Boninsegna doet het op zijn geheel eigen wijze: hij schreef een bundel vol gedichten over Feyenoord. “De enige liefde die nooit verloren gaat.”

Mark Boninsegna (1976) is een fanatieke Feyenoord-supporter. Al tientallen jaren volgt hij de club op de voet. Daarnaast is hij dichter. Beide passies komen nu samen in zijn bundel ‘6 motherfucking 2’.

Zoals de titel al meteen duidelijk maakt, heeft Boninsegna zich met graagte laten inspireren door de legendarisch geworden overwinning van 6-2 op aartsrivaal Ajax, in januari 2019. Behalve een gedicht over deze bijzondere Klassieker, is in de bundel ook een reeks fraaie kleurenfoto’s van de wedstrijddag terug te vinden. Deze foto’s zijn afkomstig uit het archief van supportersvereniging FSV De Feijenoorder. De wedstrijdfoto’s zijn gemaakt door Edwin Verheul. Jeroen van Dam maakte rondom het duel beelden vanuit een lichtmast. Mark Boninsegna is als vrijwilliger actief voor de supportersvereniging: hij is redacteur van Hand in Hand.

Rauwe stijl

Lezers van Hand in Hand zijn mogelijk bekend met de gedichten van Mark. Maandelijks schrijft hij een gedicht voor het magazine Hand in Hand. Hij doet dit in een stijl die wel wordt omschreven als rauw.

Ook de inhoud van de gedichten is in sommige gevallen rauw. Mark beschrijft de pure emoties van de tribune en het fanatisme dat voor Feyenoord zo kenmerkend is. De gedichten zijn onmiskenbaar afkomstig van een supporter die zichzelf met hart en ziel aan de club heeft verbonden.

Oud-spelers

In 62 gedichten komt een reeks aan zeer uiteenlopende onderwerpen voorbij. De Kuip krijgt diverse keren een aai over de bol als ‘moeder aller stadions’. De club zelf komt uiteraard ook in diverse gedichten aan bod (‘Holy Feyenoord’), net als een hele reeks oud-spelers, onder wie Julio Cruz, John de Wolf, Henke Larsson, Willem van Hanegem, Wim Jansen, Coen Moulijn, Mario Been en Graziano Pellè.

Kritisch is Mark ook. In het gedicht ‘Feyenoorder voor het leven’ brengt hij een machteloos gevoel onder woorden dat veel supporters zullen herkennen. Luistert de club wel naar de aanhang?

Feyenoorder voor het leven

waar zou Feyenoord zijn
zonder haar supporters
zonder de passie
zonder de kritische blik van het Legioen

dat verder gaat dan liefde alleen
dat verder gaat dan bloedbanden
huwelijken en zondagsmissen
en een bezoek aan schoonouders

protesteren tegen je eigen club
dat doet pijn
dat doet zeer
dat brengt verdriet

een luisterend oor
en begrip is al wat nodig is
zonder gefuck en geouwehoer
maar met respect en gevoel

vergeet daarom nooit

Feyenoorder ben je voor het leven
een bestuurder ben je maar voor even

In de bundel staan gedichten over verschillende periodes in de roemrijke Feyenoord-geschiedenis. Ook gebeurtenissen die de Rotterdamse poëet zelf niet heeft meegemaakt, komen aan bod. Zo beschrijft hij hoe de tranen over zijn wangen lopen als hij beelden ziet van de Europacupwinst in 1970. Ook al was hij op dat moment nog niet eens geboren, de gewonnen finale maakt hem trots. Hij droomt ervan ooit een vergelijkbaar feest te mogen meemaken als toen. En het moment dat die droom uitkomt, komt elke dag een stukje dichterbij, schrijft hij.

Real Madrid

Knap is een gedicht over de berucht geworden thuiswedstrijd tegen Real Madrid, in 1965. Als Coen Moulijn onderuit wordt geschopt en daarop de achtervolging inzet op de dader, ontstaat op het veld een massale schop- en matpartij. Niet alleen het incident zelf, ook het tv-commentaar van Bob Spaak is legendarisch geworden. “Hé Coen, beheers je, alsjeblieft!” Mark heeft het tv-commentaar rond de vechtpartij letterlijk uitgeschreven in dichtregels. En warempel: de door Spaak uitgesproken woorden vormen een bijzonder gedicht.

Hier tegenover staan gedichten over momenten die Boninsegna júíst ten volle heeft meebeleefd. Zoals de supportersreis naar Düsseldorf, waar Feyenoord aantrad tegen Borussia Mönchengladbach, in 1996. Mark was er zelf bij en heeft er nu een gedicht over geschreven. Daarbij komen ook de ruwe kantjes van de legendarische trip voorbij. Het vele drinken, en de Duitsers die door Feyenoord-supporters werden belaagd. Dit was een verlate wraakoefening, zo meent Boninsegna gekscherend, voor de oorlog, voor het bombardement, en voor het plan dat de bezetter destijds had om De Kuip te slopen.

Mark schrijft ook over corona. Ontroerend is zijn gedicht ‘Wanneer?’, over de als gevolg van de lockdown nooit gespeelde bekerfinale van 2020.

Wanneer?

-een gedicht in coronatijd-

het was de dag
dat we op de Coolsingel
hadden kunnen staan

een dag na de bekerfinale
met een kater feestend
schorre kelen zingend
hand in hand de kameraden

het had de veertiende
dennenappel kunnen zijn
en het had ook nog zo veel meer

rood-witte liefdesbaby’s
huwelijksaanzoeken
en onenightstands

maar nee
vandaag sta ik
op een leeg plein
bij De Kuip
met een brok in de keel
en een traan op mijn wang

wachtend op het einde
en een nieuw begin
om samen weer
dat onverwoestbare Legioen te zijn

Mark Boninsegna is erin geslaagd om het ware, pure en ongeremde Feyenoord-gevoel in zijn gedichten onder woorden te brengen. De trots, het fanatisme, de tranen, de harde kant: alles komt voorbij.

Over het incasseringsvermogen van Feyenoord-supporters schreef hij een even kort als treffend gedicht:

Rocky Balboa

Feyenoorders zijn
net als een Rocky-film
ze blijven komen
ondanks alle klappen
die ze krijgen

Hardcover en korting

Exclusief voor leden van supportersvereniging FSV De Feijenoorder is de bundel verkrijgbaar met een hardcover én met 5 euro korting. Deze actie loopt t/m 15 april. Klik hier en bestel deze dichtbundel. Wel lid, maar geen kortingcode ontvangen? Stuur een e-mail naar [email protected] en we sturen de kortingscode toe.

Tot besluit hieronder het allerlaatste gedicht uit de bundel, met een knipoog.

Verantwoording

voor die mensen
die zitten te zeiken

over de titel van deze bundel

sssst

Mark Boninsegna:
‘6 motherfucking 2. 62 onmisbare Feyenoord-gedichten’
118 pagina’s / vanaf 12,50 euro
Uitgeverij Douane
Verkrijgbaar via de webshop van FSV De Feijenoorder


-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder