Column Mark LA ‘Het blijft wel Feyenoord, hè’

0
4392

Zou het dan echt dit seizoen? Zondagmiddag liep ik over de Coolsingel, keek even omhoog en stelde me voor hoe het eruit moet zien: aanvoerder Dirk Kuyt die de schaal aan honderdduizenden supporters toont. Maar het is te vroeg, er kan nog van alles gebeuren, Ajax is sterk, PSV zal nog wel terugkomen en, zoals iedereen constant terecht opmerkt: het blijft wel Feyenoord, hè.

Of nou ja, ‘iedereen’… Volgens Adri van Tiggelen, ooit Europees Kampioen en thans trainer van zaterdageersteklasser VV Zuidland, is Feyenoord Ajax en PSV na het gelijke spel van zondag definitief kwijt. Zoiets gebeurt gewoon, niemand die de man tegenspreekt. Dat er nog 51 punten te behalen zijn en het gat maar vijf en acht punten is. Ach, overmoed is nu eenmaal één van de symptomen van Coolsingel.

Daarom blijf ik nuchter en antwoord ik iedereen die me vraagt of het dit jaar dan echt zal gebeuren hetzelfde. Als het ooit kon, was het dit seizoen, maar hee, het blijft wel Feyenoord, hè. Met al dat ‘de tranen zijn de brandstof van de liefde voor Feyenoord’-gelul heb ik niet zo veel, ik heb in de bijna zeventien jaar die ik nu naar Feyenoord ga te veel geleden om het te willen romantiseren. Maar het kan: de onderliggende data van Feyenoord zijn, zeker aanvallend, vrij redelijk. Het team voetbalt leuk samen, tegen ADO en AZ was de glimlach niet van de gezichten af te krijgen.

Feyenoord snakt naar de titel en ik ook, want de laatste keer dat het gebeurde zat ik nog in groep één van de basisschool. Geen idee wat ik moet doen als het écht gebeurt, geen idee ook welke houding ik precies aan moet nemen in de huidige sportieve toestand. Ergens ben ik ook overmoedig, zoals gezegd, symptoom van Coolsingelkoorts. Maar ik relativeer het ook, nog wel.. Zoals ik velen rondom Feyenoord dit seizoen realistisch vindt, enkele opportunistische artikelen in de pers daargelaten dan.

Misschien had ik Ruud Heus kunnen vragen hoe me te gedragen. Twee weken terug zag ik de kampioen van 1993 op de pont van Amsterdam-Noord naar Amsterdam Centraal staan. Er zat zo’n plastic krat voorop z’n fiets en hij keek wat boos, een beetje zoals ik me voorstelde hoe Ruud Heus op een fiets met een plastic krat zou kijken. Dat was mijn kans: hoe houding te geven aan de combinatie van Coolsingelkoorts, overmoed, en relativeringen dat het echt kan dit jaar, maar het wel Feyenoord blijft, hè?

Maar ik deed het niet. Want terwijl hij wegfietste, droomde ik alweer over de Coolsingel.

Bron: Voetbalblah MarkLievisseAdriaanse

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder