Zwarte donderdag

0
4123

Tekst: Sam | Foto’s: Edwin Verheul/FSV De Feijenoorder

Vorige week donderdag kwam sc Heerenveen vanuit het verre Friesland naar De Kuip. De tuchtcommissie van de KNVB besloot dat de supporters van Vak S niet bij deze wedstrijd aanwezig mochten zijn. Op dat vak wordt af en toe een rookpot en een fakkel afgestoken en daar zijn ze in Zeist niet blij mee. Daarom bleef Vak S deze donderdagavond leeg en was het lege vak bedekt met zwart plastic. Veel supporters verklaarden zich solidair met de seizoenkaarthouders van Vak S. Zij niet, wij niet.

Tegengewerkt

Dat Vak S niet naar de wedstrijd mocht, is niet het enige. Als supporter heb je wel eens het gevoel dat je van alle kanten wordt tegengewerkt. De beleving is hierdoor simpelweg stukken minder, meer dan eens heb ik dit seizoen gehoord dat het bezoeken van de wedstrijden van Feyenoord als een verplicht nummer wordt beschouwd. We zingen minder, schreeuwen minder, schelden minder. Gaan we dan echt modelsupporters worden? Gaan we straks net als AZ-fans met onze klappertjes naar het stadion? Kom op hoor hé, wij zijn Feyenoord!

Lichtkogels

Dat ze bij de KNVB niet bepaald fan zijn van Feyenoord, wordt tijdens de wedstrijd bevestigd als maar liefst tweemaal een Rotterdams doelpunt wordt afgekeurd. Bij de eerste treffer kun je daar nog begrip voor opbrengen. Bij het tweede afgekeurde doelpunt is daar geen goede reden voor te bedenken. Dit is een geldig doelpunt. Overigens speelt Feyenoord geen beste wedstrijd, hoor. Het mooiste moment van de wedstrijd is niet voetbalgerelateerd. Als er een klein half uur is gespeeld, worden er van buiten het stadion lichtkogels het stadion ingeschoten. Een fakkel aan een parachute daalt neer op het veld. Klappend en juichend sprong ik thuis van de bank af. Dit is nou Feyenoord! Wie zijn ze dan met hun regeltjes? Leuker kunnen ze het niet maken. Eindelijk is er een vorm van opstand, de Feyenoord-supporters geven zichzelf niet gewonnen. Feyenoord is van ons!

Feyenoord-hart

Elke twee weken reizen er vanuit alle provincies Feyenoord-supporters naar De Kuip om hun club te zien spelen. Vaak is het spel niet om aan te zien, maar al die supporters hebben een Feyenoord-hart. Ze blijven komen, want ze houden van die club. We hebben het hier namelijk wel over Feyenoord, niet over één of ander provincieclubje. Al ruim 100 jaar speelt de ploeg van rood en wit zijn wedstrijden in Rotterdam-Zuid. En al ruim 75 jaar speelt de sterrenploeg in De Kuip. Dit mag niet verloren gaan. De Kuip ademt voetbal, het is een stadion dat is gebouwd voor voetbalwedstrijden. Het is de plek waar Feyenoord zoveel magische momenten heeft meegemaakt en waar Feyenoord zoveel successen heeft behaald.

Rebels

Dit alles heeft mij doen besluiten de wedstrijd tegen Heerenveen over te slaan. Maar thuis, op de bank, zag ik ineens die lichtkogels. Eindelijk was daar weer een teken van verzet, dat rebelse dat bij Feyenoord past, iets van ‘schijt aan de hele wereld’. Ik hoop van harte dat dit de wederopstanding is van het legioen en dat wij weer met zijn allen achter de club gaan staan. En verzinnen ze weer iets nieuws, laat ze maar komen. Is iedereen tegen ons? Prima joh, wie zijn jullie dan? Wij zijn Feyenoord! Kom maar naar Rotterdam!


-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder