In rouwstemming naar Odessa

0
3169

Héél Feyenoord staat pal achter Tonny Vilhena, die steun nodig heeft omdat zondagnacht zijn moeder overleed. De middenvelder krijgt van de club alle tijd om het verdriet te verwerken. De komende wedstrijd speelt hij niet.

Toen de spelers van Feyenoord gisteren Tonny Vilhena misten in de kleedkamer van de Kuip, vreesden ze al het ergste. En niet veel later kwam helaas de bevestiging van iets wat ze eigenlijk al wisten. Vilhena’s moeder Jeanette had in de nacht van zondag op maandag de ongelijke strijd tegen kanker verloren, ze werd slechts 52 jaar oud.

Het regende gisteren vanuit de Kuip steunbetuigingen aan de middenvelder, die al als jong ventje al op Varkenoord neerstreek nadat hij was ontdekt bij de Maassluise amateurclub VDL. Niet alleen van medespelers of van de trainers. Vilhena is een kind van de club, hij kent iedereen en andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Bovendien betuigden heel veel supporters van de club gisteren hun medeleven via sociale media.

Bij Feyenoord kwamen de afgelopen jaren meer sterfgevallen voor en keer op keer bleek dat de technische staf, de spelers en de supporters heel dicht bij elkaar kropen om samen het verdriet te verwerken.

Donderdagavond in Odessa, als Feyenoord tegen Zorja Loehansk een flinke stap naar overwintering in Europa wil zetten, ontbreekt Vilhena uiteraard. En ook zondag in Deventer in de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles zal hij er nog niet bij zijn.

De begrafenis zal vrijdag plaatsvinden, op de dag dat Feyenoord terugreist vanuit Oekraïne naar Rotterdam. Veel spelers willen graag bij de uitvaart aanwezig zijn om hun jonge ploeggenoot, diens vader Toy, zus Sabrina en jonger broertje Randy duidelijk te maken dat hij niet alleen staat.

Bij Feyenoord kwamen de afgelopen jaren meer sterfgevallen voor en keer op keer bleek dat de technische staf, de spelers en de supporters heel dicht bij elkaar kropen om samen het verdriet te verwerken. Keeper Erwin Mulder, die volkomen onverwacht zijn vader verloor en vervolgens op televisie zijn ploeggenoot Luc Castaignos een doelpunt tegen Heerenveen zag vieren met een rouwband die in de lucht werd gehouden als eerbetoon. Trainer Ronald Koeman die geëmotioneerd de dug-out uitstapte omdat het Legioen op indrukwekkende wijze stilstond bij de dood van zijn vader Martin Koeman.

Keeperstrainer Patrick Lodewijks, die massaal werd gesteund na het tragische verlies van zijn pas 46-jarige echtgenote Yvonne. En de regen aan knuffels die in 2006 vanaf de tribune het veld van AZ op werd geworpen omdat het dochtertje van Alfred Schreuderop dat moment ernstig ziek is en later aan een hersentumor zou overlijden.

Bij de familie Vilhena werd duidelijk dat moeder Jeanette de strijd tegen kanker ging verliezen in maart van dit kalenderjaar. Samen met haar man Toy bezocht de moeder van Vilhena vooraanstaande artsen in Houston, Amerika. Daar werd door de crème de la crème van de medische wereld verteld dat er geen enkele kans op genezing meer was.

De afgelopen maanden waren loodzwaar, zo vertelde vader Toy Vilhena onlangs aan deze krant. ,,Het is eigenlijk een wonder dat Tonny niet is ingestort”, zei Vilhena senior. ,,Het maakt mij zo enorm trots dat die jongen zo overeind is gebleven, nog veel trotser dan als hij een goede wedstrijd speelde.”
Ook bij Feyenoord waren ze de afgelopen maanden diep onder de indruk. Nooit klaagde de speler, nooit liet hij zijn trainer of zijn medespelers in de steek. Een avondje of een dag rust? Vilhena had het liever niet. ,,Voetballen en trainen brachten mij de ontspanning die ik nodig had”, vertelde hij.

Fred Grim, destijds nog bondscoach van Jong Oranje, reed een keer naar Rotterdam om Vilhena te vertellen dat hij gezien de loodzware omstandigheden best mocht afzeggen voor Jong Oranje. De middenvelder schudde zijn hoofd: hij wilde liever gewoon voetballen.

Trainer Giovanni van Bronckhorst gaf de speler vorige week tijdens de bekerwedstrijd tegen Excelsior rust, maar Vilhena reed toch maar naar de Kuip om plaats te nemen op de tribune. ,,Tonny is nog zo jong en er gebeurt zo veel met hem”, zei Van Bronckhorst al over hem. ,,Het is knap hoe hij zich staande houdt.”

De situatie rond zijn moeder hield hem uiteindelijk ook bij Feyenoord. De club had via een persbericht al afscheid van hem genomen omdat de contractonderhandelingen stuk waren gelopen. Tot Vilhena tijdens de zomerstop zelf opeens de knoop doorhakte. ,,Ik wilde mijn moeder niet in de steek laten door naar het buitenland te gaan”, zei Vilhena. ,,Ik wilde in de Kuip blijven.”

En, zo voegde hij daar aan toe, hij wilde nog zo veel mogelijk mooie momenten met haar delen. International van Oranje was de spelers met Angolese roots net voor de zomerstop geworden. ,,En die winnende treffer tegen Manchester United, ik was zo blij dat we die als familie nog met elkaar konden delen. Dat deed mij en mijn familie heel erg veel.”

In de Kuip zal de aanhang op 20 november ongetwijfeld weer voor een kippenvel opwekkend eerbetoon zorgen, als Feyenoord voor het eerst weer thuis in actie komt tegen PEC Zwolle. Net als op 3 maart van dit jaar, tijdens de halve finale van de beker tegen AZ. Het nieuws dat moeder Vilhena niet meer te genezen was, lag toen op straat. Het Legioen reageerde op gepaste wijze.

Bron: AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder