Schot in de roos, toch geen cultheld

0
2065

Alles wat Nicolai Jørgensen bij Feyenoord aanraakt, lijkt in goud te veranderen. De Deen is topscorer in de eredivisie en maakt net zo makkelijk goals in Europa. Gewaardeerd door de fans, maar de gekte rond hem blijft achterwege.

Nicolai Jørgensen wreef gisteren in Odessa, geduldig wachtend op de Boeing van Transavia die Feyenoord terug zou brengen naar Rotterdam, nog maar eens over zijn pijnlijke scheenbeen. De 25-jarige Deen was tegen Zorja Loehansk (1-1) het slachtoffer van de rode kaart van Eric Botteghin, maar zijn wisselbeurt had vooral te maken met het feit dat hij weer last kreeg van zijn scheenbeen.

Volgens trainer Giovanni van Bronckhorst valt de blessure, waar hij in de voorbereiding op het seizoen ook al mee kampte, alleszins mee en is zijn inzetbaarheid morgen tegen Go Ahead Eagles geen probleem. En dat is maar goed ook voor de Rotterdammers, want Feyenoord kan al nauwelijks nog zonder de topscorer van de eredivisie.

Acht competitietreffers, één doelpunt in het bekertoernooi, twee treffers in Europa. En drie assists in de competitie en een heel belangrijke voorzet bij de treffer van Tonny Vilhena tegen Manchester United (1-0). Bij Feyenoord was er intern en extern vaak forse kritiek op technisch directeur Martin van Geel, die volgens velen met ‘het bord op schoot voor de televisie zou scouten’. Maar het aantrekken van de 25-jarige Jørgensen, die 3,6 miljoen euro kostte, is tot op heden een schot in de roos gebleken.

Maar kijk nog eens goed naar dat rijtje met het aantal treffers en assists en je verwacht een waar volksfeest als de international van Denemarken zijn voet buiten de deur van zijn appartement aan de Rotterdamse Wilhelmina-pier zet. Als zijn illustere voorgangers John Guidetti en Graziano Pellè ergens in de havenstad opdoken, draaide de beveiliging van de club bijkans overuren.

Nicolai Jørgensen
Natuurlijk, Jørgensen zet dagelijks zijn handtekeningen, gaat keurig op de foto met supporters. Maar de aanhang raakt tot op heden nog altijd veel meer opgewonden van jongens als Dirk Kuyt, Eric Botteghin en Rick Karsdorp.

Jørgensen knikt, die massale heldenverering die Feyenoord zo kenmerkt, is er bij hem (nog) niet. ,,Ik snap precies wat je bedoelt”, zegt de Scandinaviër. ,,De supporters zijn positief, ze waarderen mijn prestaties. Maar er is geen gekte of iets dergelijks rond mijn persoontje. Helemaal niet.”

Het wemelt dus nog niet van de shirts met de naam Jørgensen achterop en als het Legioen zijn naam al eens scandeert, ebt het geluid razendsnel weg. Dat was bij spelers als Jordy Clasie en de spitsen Pellè en vooral Guidetti compleet anders.

,,Guidetti speelde hier misschien in een andere tijd”, denkt Jørgensen hardop mee over de reden. ,,Dit Feyenoord heeft zoveel goede spelers, de supporters kunnen echt kiezen wie hun held is. Het is voor mij niet heel belangrijk. Ik denk bovendien dat als ik deze lijn doortrek, de supporters heel tevreden over mij blijven.”

Daar is ook geen twijfel over. Voetbalanalytici, met als aanvoerder misschien wel AD Sportwereld-columnist Willem van Hanegem, al zijn ploeggenoten, de fanatieke supporters; niemand liet zich kritisch uit over de Deense spits, waar zijn concurrent Michiel Kramer en diens voorganger Colin Kazim Richards vaak de volle laag kregen.

,,Het heeft waarschijnlijk ook te maken met mijn karakter”, zegt Jørgensen lachend. Pas in wedstrijd nummer elf liet hij in de praktijk zien waarom hij na zijn entree in de Kuip vertelde dat hij heel driftig kan zijn. Joost van Aken, verdediger van Heerenveen, irriteerde de Deen na een fysieke ingreep.

Zoals de spelers van Feyenoord ook grinnikten om het gedrag van Guidetti donderdagavond. Het gefluit vanaf de tribunes beantwoordde hij met drie vingers als herinnering aan zijn hattrick ooit tegen Ajax. Guidetti is lovend over Jørgensen, die volgens hem ‘Feyenoord naar weer een hoger niveau gaat tillen’.

De Deen las die citaten in de zomer terug. ,,Maar ik ben geen John Guidetti, een geweldige voetballer, maar ook nog eens een heel grappige jongen. Als de Klassieker er aan komt, roept hij vanuit Spanje doodleuk dat Feyenoord zal winnen en ook nog eens met 4-0. Grappig, maar zo’n type ben ik niet. John en ik kennen elkaar, zoals alle Scandinavische voetballers elkaar eigenlijk wel kennen.”

Roy Makaay
De spits moet morgen in Deventer tegen de nummer zeventien Go Ahead Eagles ervoor zorgen dat Feyenoord een eenvoudige middag heeft tegen de degradatiekandidaat. Met spitsentrainer Roy Makaay (Jørgensen: ,,Ik ben vereerd dat ik met hem mag werken”) werkt hij intensief samen.

Makaay legde hem bijvoorbeeld snel de verschillen uit tussen het voor hem zo bekende 4-4-2 systeem en de speelwijze van Feyenoord met drie spitsen. ,,In Rotterdam kunnen ze mij straks één ding nooit verwijten en dat is dat ik niet hard werk”, zegt de spits.

Een voorspelling over het aantal treffers dat hij hoopt te gaan maken voor Feyenoord, daar waagt hij zich maar niet aan. De Deen past altijd op zijn woorden. ,,Het is gewoon niet verstandig om alles te roepen”, aldus Jørgensen. ,,Maar dit Feyenoord is heel sterk. De manier waarop wij voor elkaar vechten, dat is echt speciaal. En ja, ik ben ook nog topscorer van Nederland. Mooi, maar alleen samen word je kampioen.”

Nicolai Jørgensen
Nicolai Jørgensen

Trainer Van Bronckhorst is dolbij met zijn aanvaller. Hij zag hem voor zijn komst nooit live mee spelen, maar vertrouwde op de scouting en de videobeelden. ,,Hij maakt goals, laat mensen om hem heen beter spelen, levert volop assists. Ik vind Nicolai wel een schot in de roos, ja,” zegt Van Bronckhorst.

Bron: MikosGouka AlgemeenDagblad

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder