Eerbetoon voor Christian Gyan en zijn familie

0
3147

Vrijdagmiddag 21 januari namen we afscheid van Christian Gyan. Samen met Feyenoord en honderden supporters hielden we een eerbetoon voor Christian Gyan en zijn familie. Binnen de poorten van De Kuip waren 15 foto’s geplaatst met portretten en actiefoto’s uit de carrière van Gyan. Op het voorplein reed de rouwstoet door een erehaag van supporters waarna er een radiofragment volgde met verschillende hoogtepunten van Christian Gyan in rood-witte dienst. Het eerbetoon werd afgesloten met een laatste groet en het nummer You’ll never walk alone van Gerry & the Pacemakers. Tijdens het eerbetoon rolde er een spandoek van de tweede ring aan de Olympiazijde naar beneden. Op het spandoek een afbeelding van een biddende Christian Gyan, zijn gewonnen prijzen en de tekst “Voor altijd onze held”. Onderaan dit artikel staat een fotoverslag van het eerbetoon bij De Kuip geschoten door Yannick Verhoeven.

Dankwoord namens de supporters

Zaterdag 22 januari is Christian Gyan in besloten kring begraven. Een vertegenwoordiging van FSV De Feijenoorder was hierbij aanwezig. Namens FSV De Feijenoorder heeft Jan de Knecht een dankwoord namens de supporters voorgedragen aan Christian Gyan en zijn familie. Hieronder kun je het dankwoord teruglezen.

Beste familie, vrienden, collega’s en Feijenoorders, 

Vandaag mag ik het dankwoord spreken namens de Supportersvereniging De Feijenoorder! 

Wat het moeilijk maakt is het persoonlijke gevoel en dat je dat in een paar zinnen moet verwoorden, maar ook het gevoel naar ik hoop van de vele Feyenoordsupporters. 

Chris Gyan, Feijenoorder, cultheld, geliefd bij teamgenoten, geliefd bij supporters, geliefd in onze haven. De man van onverzettelijkheid, de glimlach met de witte tanden, maar vooral van zijn geloof in God! Altijd behulpzaam, nooit een overtogen woord, maar hij kampte ook met financiële problemen. Wie Gyan kent weet dat hij echt alles weggaf, na zijn voetbalcarrière ging hij in 2011 bij ILS aan de slag als havenarbeider! Ook daar was hij zeer geliefd en moest hij vaker op de foto, dan dat hij stackers draaide.

In 2012 organiseerde De Feijenoorder 10 jaar de UEFA Cup op Varkenoord en konden Feyenoordsupporters op de foto met 2 helden, Pierre van Hooijdonk en Chris Gyan. Ze stonden broederlijk aan de bar met de UEFA Cup, waar Pierre zijn biertje dronk en bij wijze het licht uitdeed ging Chris stilletjes weg. Chris moest vroeg op, hij had dagdienst, het contrast was groot!

In die tijd werkte Chris als ILS’er ook wel bij Uniport, de Feyenoord terminal bij uitstek en dan kwam hij soms in zijn pauze bij ons in het magazijnkantoor. Een Feyenoord museum waar Feyenoord in de dag, en soms avonddiensten besproken werd. “Jannieee” klonk het door de roldeur, en steevast als Feyenoord weer slecht speelde, waren het dezelfde woorden van Chris. “Jannie, die mentaliteit man”!, Na een riedeltje mijnerzijds, die soms de halve pauze duurde schonk ik een bakje thee in.

De glimlach was weer terug en hij dronk de thee in stilte, soms sprak hij over het geloof maar vaker zei hij niets en zat hij daar alleen met die brede glimlach, zijn shirt uit het kampioensjaar 1999 en een portretfoto uit 2002 UEFA cup winnaar aan de muur. Was de pauze voorbij, dan liep hij langs de kade en tuurde ik de UEFA cup winnaar na! En altijd met een paar extra handschoenen, soms een jas en in de winter een Feyenoord muts. Wij zorgden op onze manier voor Chris! 

Cultheld van Feyenoord, Michel van Egmond ging er in 2017 een biografie overschrijven, er waren ook opnames voor een documentaire, maar het maakte duidelijk dat al het geld inclusief spaargeld op was! En juist dat haalde het beste in de Feyenoorders naar boven! 

De Feijenoorder startte een veiling met onder andere het wedstrijdshirt van Gyan uit het kampioensjaar 1999, gekocht door Bart Caminada, ADO-supporter en hangt nog steeds bij hem aan de muur. Supporters van De Noordzijde, Nick, Jeffrey en Douwe startten een inzamelingsactie.

In augustus, op een warme zomerdag was er de boekpresentatie, KING! Namens de vele aanwezigen en de selectie van 2002 werd er een aardige envelop, via Paul Bosvelt, overhandigd. De woorden van Chris over Beenhakker waren vol emotie, “U bent altijd een echte vader voor mij geweest. Heel hartelijk bedankt daarvoor”, dat zullen de aanwezigen nooit vergeten! 

In september 2017 was er de overhandiging in De Kuip van een cheque van 35.000 euro aan de familie Gyan, uiteraard met een prachtig spandoek “Eens een Feijenoorder, altijd een Feijenoorder”! Mede ook door de opbrengsten van het boek “King” was het in februari 2018 gelukt, de familie Gyan was schuldenvrij!  

Een zwarte periode brak aan, Chris was inmiddels afgekeurd, en de epilepsie bleek een ongeneeslijke ziekte, tussen 2018 en 2021 bleef het nagenoeg stil. Heel af een toe een belletje. Chris was nog heel soms in De Kuip of Feyenoordsupporters zagen Chris lopen door Zuid, maar daar bleef het bij. En daar was ineens een bericht in de krant, voor de buitenwereld was het duidelijk Gyan was ziek en zou niet meer beter worden, daar dacht Chris anders over, God bepaalt en niet de ziekte! 

Op 29 december was daar het trieste nieuws, wereldkundig gemaakt door Bonaventure Kalou, Chris Gyan 43 jaar, man van God, man van de glimlach, held van de UEFA Cup is overleden! Dat maakte indruk, van supporters op de blauwe stoel tot op de rode stoel. 

Van Sjorder tot havenbaron en door de hele Rotterdamse haven. Gevoelens over onze cultheld worden in prachtige woorden op social media gedeeld.

Ik noem er een aantal:

  • Gyan met zijn tulband in de Arena.
  • Pure blijdschap bij zijn goal tegen RBC. 
  • Het bidden voor elke wedstrijd. 
  • Geen woorden maar daden 
  • De lange warming-up waarin hij massaal werd toegezongen en hij daar het grootste plezier in had.
  • Christian Gyan Ole Ole.
  • Nederland-Ghana, oefenwedstrijd in De Kuip in 2014. Chris zat in een Feyenoord trainingspak met Ghanese vrienden.
  • Man met een gouden hart maar vooral geliefd. 
  • Gyan die de Tsjechische reus Jan Koller koppend aftroeft in de UEFA cup finale.
  • Maar de meest indrukwekkende Gyan biddend in de UEFA Cup finale.  

En wederom staan de Feyenoordsupporters op, het ruwe randje, De Noordzijde, FRFC1908, FSV De Feijenoorder, Feyenoordsupporters met een hart van goud starten wederom een inzamelingsactie en samen met Feyenoord en Feyenoord zakelijk wordt er 150.000 euro bijeengebracht, stortingen uit het hele land! Ja Chris, zo mooi is onze club en ben jij! 

Hand in hand in een uitstekende organisatie tussen Feyenoord en FSV De Feijenoorder was er op vrijdag 21 januari door de supporters een prachtig eerbetoon voor Christian Gyan! De Feyenoord vlaggen hingen halfstok en onder begeleiding van Anita, de kinderen Telly, Montell, Shantel, en familie, vrienden, directie Feyenoord, vrijwilligers van FSV de Feijenoorder, oud-trainer Leo Beenhakker en club ambassadeur Gerard Meijer, werd Chris naar het voorplein gereden waar hij werd herdacht met fakkels en een prachtig spandoek.  

Christian Gyan voor altijd onze held!  

The Lord is good, all the time.

Fotograaf Danny de Groot

-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder