FSV De Feijenoorder is er voor alle Feyenoordsupporters!

0
1823

In gesprek met Kees Lau – FSV De Feijenoorder is er voor alle Feyenoordsupporters

Kees Lau is sinds vorig jaar november de voorzitter van FSV De Feijenoorder. Hij volgde het voorzitterschap op na Remco Ravenhorst die daarvoor het stokje overnam van Wim van Merkensteijn. In dit interview komen we meer te weten over de preses en natuurlijk FSV De Feijenoorder van wie best veel VASF-leden ook lid zijn en soms ook andersom.
TEKST C. HULSBUS – BRON: Perspectief Magazine Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord N.V. FOTO: Marjolein Vinkenoog

FSV De Feijenoorder is volgens velen de meest actieve supportersvereniging van ons land. Jullie zijn in ieder geval een grote supportersvereniging? Hoeveel leden heeft De Feijenoorder?
Actief zijn we zeker. Voor het publiek in het stadion en op TV zijn de sfeeracties het meest opvallend. In de laatste weken van het kampioensjaar was er iedere week een enorm doek en ook in de Europese campagnes zijn er iedere keer geweldige doeken. Tijdens het afscheid van clubicoon Jens Toornstra heeft ons sfeerteam binnen 14,5 uur een geweldig doek van 1.000m2 gemaakt. Die doeken worden betaald door de leden, en een bijdrage van Feyenoord.
In de dagelijkse praktijk betekent dit dat FSV De Feijenoorder onder andere een supportersmagazine uitbrengt en overleg voert met Feyenoord-bestuurders en managers. Zij wil benaderbaar zijn voor alle supporters. FSV De Feijenoorder organiseert (supporters) evenementen en verzorgt supportersreizen in Nederland en daarbuiten en nog héél veel meer.
We hebben momenteel bijna 16.000 leden. Dat zijn er veel en er is het afgelopen jaar een mooie groei van het aantal leden. Maar met meer leden kunnen we meer doen. We zijn er trouwens voor álle supporters, niet alleen de leden. We werken nu hard aan de groei van het aantal leden. Om de belangen voor leden en niet leden nog beter te kunnen behartigen, breiden we binnenkort ook ons kantoorpersoneel uit.

De Feijenoord Supporters Vereniging (FSV) ging in december 2016 samen met Vereeniging De Feijenoorder. Wat heeft deze fusie jullie uiteindelijk gebracht?
Het verenigen van krachten is altijd goed natuurlijk. De FSV en De Feijenoorder verschilden nogal van elkaar. Die focus van De Feijenoorder lag ook expres niet bij het besturen maar veel meer bij sfeer. Destijds is het tot gesprekken gekomen en zagen beide verenigingen in dat ze elkaar perfect aanvulden. Toen was de fusie snel beklonken, en met succes weten we inmiddels.

Wim van Merkensteijn, ons allen wel bekend bij de VASF, was in zijn driejarige periode als voorzitter van jullie vereniging regelmatig aanwezig bij de feesten van het eerste team. Een titel, een Johan Cruijff Schaal, een beker, het kon niet op. Wat verwacht Kees Lau mee te maken komende jaren?
Ik hoop en verwacht ook echt de komende jaren veel successen mee te gaan maken. Zeker voor de nieuwere generaties is de behoefte aan succes groot, en die mogelijkheden zie ik ook zeker met de koers die Feyenoord nu vaart. Goede scouting, een inspirerende en gedreven coach en een nieuwe voorzitter van de BVO die onomwonden voor voetbal kiest. Tel daarbij de enorme achterban, dan kan dat alleen maar tot succes leiden.

Wat gaan jullie hetzelfde doen en anders doen in vergelijking met het vorige bestuur?
Wat de kracht van het vorige bestuur was dat ze inhoudelijk goed op de hoogte waren van alles wat er speelt. Daarmee is een belangrijk fundament gelegd waarop we verder kunnen bouwen. We willen meer zichtbaarheid geven aan het DNA van onze club. Zo willen we sociale media nog meer benutten om te communiceren waar wij voor staan en hoe we de belangen van supporters vertegenwoordigen. We vinden het belangrijk dat het bestuur van Feyenoord waardering geeft voor de onvoorwaardelijke steun van het Legioen. We zijn daarin ook zeer te spreken over Te Kloese, die publiekelijk de supporters bedankt.

Jullie geven een fraai magazine Hand in Hand uit, dat volledig wordt gerund door vrijwilligers. Veel medewerkers zijn al vele jaren, soms al decennia, betrokken bij dit supportersblad. Wat is de kracht van dit papieren magazine?
Het is en tijdschrift door en voor supporters. Door een grote redactie die allemaal vrijwillig meewerken is er vanuit veel invalshoeken altijd meer dan een blad vol te vullen met mooie verhalen. Over de geschiedenis van de club, bijzondere supporters en meningen over de club. Iedereen kan hierin zijn mening geven en dat maakt het zo interessant. Spelers en oud spelers werken hier graag aan mee. Ieder jaar schrijft onze redactie een zogeheten ‘special’ over een clubicoon. In dit voorjaar bracht de redactie de Paul Bosvelt special uit. Hand in Hand heeft het allemaal.
Naast Hand in hand geven we voor iedere wedstrijd het wedstrijdmagazine Stadion Sport Nieuws uit. Dat is gratis verkrijgbaar. Sinds dit seizoen is dat gratis. We streven er naar om de oplage te verhogen zodat heel veel mensen het programmaboekje kunnen meenemen.

Wat kost het om lid te worden van FSV De Feijenoorder en wat krijgen de mensen er voor terug?
Je kan al lid worden vanaf € 19,08 per jaar en jongeren al vanaf € 12 per jaar. Je kan ook als bedrijf een lidmaatschap nemen. Een hoofdlidmaatschap kost € 30 per jaar en dan krijg je 10 keer Hand in hand in de bus én de special. Op onze website is er alles over te lezen op www.defeijenoorder.nl/word-lid Welke voordelen zijn er nog meer als het gaat om het lidmaatschap? Met jouw lidmaatschap ondersteun je de sfeeracties in het stadion, profiteer je van de 15 % korting in de Feyenoord Fanshop, krijg je korting op onze events en zelfs de Europese bus- en vliegreizen. Al met al veel persoonlijke voordelen. Verder zijn er veel activiteiten waar de supporters persoonlijk plezier aan beleven en laat supporters met elkaar in contact komen. We hebben een waslijst. De professor Feyenoord quiz, voetbaltoernooien, de legioenzaal, de reizen, de sfeeracties en het prachtige gedenkdoek dat voorafgaand aan ieder seizoen wordt getoond.
Wat ik belangrijk vind is dat je alle supporters binnen de club steunt en hun belangen kan behartigen. Niet alleen bij Feyenoord, maar ook bij het Nederlandse Supporterscollectief en de internationale FSE (Football Supporters Europe).
FSV De Feijenoorder is corporate partner van de Dirk Kuyt Foundation. Wij werven fondsen en vrijwilligers voor de Dirk Kuyt Foundation. De Foundation organiseert en ondersteunt sportevenementen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Waarom is Kees Lau eigenlijk voorzitter geworden?
Ik kan goed verschillende mensen verbinden, ongeacht hun komaf. Met supporters, met voetballers, met bestuurders. Wat die groeperingen bindt is Feyenoord, ongeacht of ze winnen of verliezen. Bij Feyenoord weet je dat er voor- en tegenspoed zal zijn, daar loop ik lang genoeg voor mee bij de club. Problemen moet je aanpakken. Dat doe ik graag. Vanuit mijn bestuurservaring denk ik het beste iedereen in het team van elf bestuursleden in hun kwaliteit te laten bijdragen. Iedereen is belangrijk in het bestuur, ik wil als voorzitter vooral zorgen dat we met zijn allen de doelen bereiken waar we voor staan. Ik ken de club en de supporters goed. De afgelopen tien jaar vervul ik al bestuurlijke taken in en rondom Feyenoord. Door mijn voorzitterschap van Supporters Steunen Feyenoord en Vrienden van De Kuip weet ik goed hoe de structuren in elkaar zitten. Buiten Feyenoord heb ik in mijn leven al veel verschillende bestuursfuncties vervuld dus ik heb ervaring hoe een bestuur goed kan functioneren.

Er zijn nog steeds supporters die het verschil niet kennen tussen Het Legioen en FSV De Feijenoorder. Kun je het hier nog een keer uitleggen?
Je bent automatisch lid als je een seizoenkaart neemt, dat is geen vrije keuze. Je wordt ook niet direct betrokken als lid en hebt geen mogelijkheid om je actief in te zetten. Eens in de vier jaar wordt er een lid gekozen en die zit dan in de STICO. Bij FSV De Feijenoorder heb je wel actieve invloed en is er een bestuur dat aanspreekbaar is op het beleid en de activiteiten. Wij zijn onafhankelijk van de club en daardoor een waardevolle informatieverstrekker vanuit onze achterban. We kunnen hierdoor met een ongefilterde mening kijken en feedback geven op het bestuurlijke vlak van de club. Vele vrijwilligers maken daar gebruik van.

Hoe kijken jullie tegen de huidige situatie aan waarbij de Stichting Continuïteit Feyenoord en Stadion Feijenoord niet op een lijn lijken te zitten met de BVO Feyenoord?
Dat is natuurlijk heel merkwaardig. Het gaat toch om voetbal en het beste voor Feyenoord. Het was een kostbaar en nu mislukte experiment voor een nieuw Stadion voor bijna 30 miljoen. Financieel was en is het niet haalbaar. In het bedrijfsleven zou dat direct consequenties hebben voor de verantwoordelijken. De wal heeft het schip gelukkig gekeerd en met Dennis te Kloese is er bij de BVO nu een directeur die duidelijk een standpunt in neemt. En een verstandig standpunt vind ik.

Jullie namen als vereniging wel een standpunt in ten aanzien van Feyenoord City. Was dit een bestuursstandpunt of kwam dit voort uit raadpleging van de leden?
Er is nooit aan supporters gevraagd wat die wilden. Wij hebben als nieuw bestuur direct besloten om die ledenraadpleging wel te doen. Anders heb je geen recht van spreken. Uit die ledenraadpleging bleek een grote meerderheid voor blijven in De Kuip en modernisering van het stadion. Er werd ook gevraagd om een actievere inzet van FSV De Feijenoorder in dit dossier. Dat doen we dus ook.

Ben je persoonlijk blij dat Feyenoord City vooralsnog niet doorgaat? Feyenoord City is een prima ontwikkeling. Woningbouw is hard nodig, zeker op Zuid. Maar we hebben al een stadion, en nog wel een heel iconische ook. Studies hebben uitgewezen dat gefaseerde modernisering financieel veel gunstiger is dan een nieuw stadion bouwen. Wat ik ook belangrijk vind is dat het Stadion en de voetbalclub weer één worden. Bestuurlijk is het bij Feyenoord veel te veel versplinterd en verdeeld met talloze geledingen. Daar moet eenheid komen.

Of verwacht je dat er nu zoveel winst wordt gemaakt met de BVO, dat straks toch onverwachts wordt aangekondigd dat er een nieuw stadion aan de Maas gaat komen?
Daar is eenvoudigweg geen geld voor, ook niet als je nu beter voetbalt. Een nieuw stadion bouwen is enorm kostbaar. Dat is ook echt gebleken de afgelopen jaren. Ook toen de bouwkosten nog op de gedachte € 320.000 miljoen waren. Het plan is niet rendabel rond te rekenen en daarom stapten financiers niet in vanwege het veel te hoge risico.

Je was zelf betrokken bij Red De Kuip? In hoeverre is het nu definitief van de baan dat De Kuip alsnog wordt gerenoveerd volgens de plannen die jullie hebben gelanceerd in de afgelopen jaren?
Ik was niet betrokken bij Red De Kuip of De Moderne Kuip. Ik ben door hun wel op de hoogte gehouden van de plannen. Voor de renovatie van De Kuip ken ik meerdere initiatieven die kansrijk zijn, én financieel solide. Daar moet de focus nu op komen te liggen.

Is er tussen jullie vereniging en Stadion Feijenoord regelmatig overleg en waar gaan die bijeenkomsten over?
We hebben regelmatig gezamenlijk overleg met Stadion Feyenoord en de BVO Feyenoord. Na een wat afwachtende start omdat partijen aan elkaar moesten wennen ben ik daar nu tevreden over en maken we stappen in een goede samenwerking ten gunste van Feyenoord én de supporters. Als recente voorbeelden noem ik de gecontinueerde steun voor de sfeeracties door Feyenoord en de verlenging van ons huurcontract voor ons kantoor. Met Feyenoord zijn we op vele vlakken in gesprek. Met het stadion noem ik als voorbeeld de extra corona dug-outs die extra geplaatst zijn in het zicht van de invalidenplaatsen. Daardoor kunnen die toeschouwers delen van het veld niet zien. Met het Stadion worden nu aanpassingen gedaan en hopen we dat we voor de minder validen weer goed zicht op het veld te kunnen realiseren. Een ander vervelend punt is de overlast die de vakken rondom het uit-vak hebben van alle vuiligheid die naar ze wordt gegooid. Daar zoekt het stadion nu ook daadwerkelijk naar oplossingen. Zoals het nu is, is onaanvaardbaar. Met de BVO spreken we over de supportersreizen, de kaarten voor uitwedstrijden, het opnieuw werkzaam maken van Ticket Exchange, de open dag en de samenwerking in de Kameraadjes. In samenwerking met supporterszaken hebben we nu een extra opslagcontainer voor het sfeerteam. Dat is heel belangrijk om in De Kuip voldoende opslag capaciteit te hebben voor alle sfeeracties die we doen en gaan doen. Afgelopen jaren hebben we eveneens overlegd over de restitutie van de seizoenkaarthouders voor de door Corona gemiste wedstrijden. Ook is het prettig dat de afdeling supporterszaken naast ons kantoor gevestigd is. Het komt vaak voor dat overleggen ad hoc voorbij komen en dat we daar snel op moeten handelen. De samenwerking tussen de SLO’ers en ons is prettig. We hebben erg veel aan elkaar.

Ik weet nog dat er in het verleden soms flinke strubbelingen waren tussen BVO en de FSV. Hoe is die verstandhouding anno 2022?
Ik vind dat die verhoudingen verbeteren. In de eerste bijeenkomsten heb ik ook gepleit voor openheid van alle partijen en verschil in inzichten te bespreken en naar gezamenlijke belangen te zoeken.

Hoe keek de architect Kees Lau naar Feyenoord City?
Een goed plan om op zuid meer woningen te bouwen en het gebied te ontwikkelen. Maar daar heb je geen stadion voor nodig. Dat is er al. Ik hoop dat de ontwikkeling nu echt wordt doorgezet.

Wat zijn de persoonlijke wensen van Kees Lau als het gaat om de toekomst van de club?
Vereenvoudiging van de bestuursstructuur van Feyenoord en modernisering van De Kuip. In “het Maasgebouw” is men ook niet erg gelukkig met hoe het nu is. Het stadion moet weer eigendom van Feyenoord worden. Een vertegenwoordiging van de supporters in die structuur vind ik belangrijk. En dan een aanspreekbare vertegenwoordiger die verantwoording moet afleggen aan de achterban.

Sinds wanneer kom je in De Kuip en weet je je eerste wedstrijd nog?
Dat is sinds 1965. Toen ik klein was woonde ik met mijn ouders in IJsselmonde. Mijn vader werkte bij Van Urk en bij het café van Jan Linssen kocht mijn vader de kaartjes voor de wedstrijden. Ik was toen 5 jaar. De eerste wedstrijd weet ik niet meer uit mijn hoofd. Ik weet wel heel levendig dat mijn vader me vaak meenam naar de trainingen naast De Kuip. Uit die tijd heb ik nog plakboeken met de handtekeningen van alle grootheden uit die tijd.

Wat kan er nog worden aangepast aan ons stadion?
De voorzieningen in het stadion moeten veel beter worden en het comfort moet worden verhoogd. Financieel is het aantrekkelijk om betere en meer voorzieningen voor de zakelijke markt te maken. Een uitbreiding van het stadion zal daarom aantrekkelijk zijn en de ruimte daarvoor is er. Belangrijk is ook dat het stadion 24/7 gebruikt gaat worden.

In hoeverre acht jij deze selectie, het is nu half augustus, in staat om eerste of tweede te worden en dan mogelijk de Champions League rechtstreeks in te gaan?
Deze selectie is daar zeker toe in staat. Ik verwacht ook dat Slot zijn ideeën snel in deze verse spelersgroep zal realiseren en we de komende periode weer het voetbal waar we vorig jaar allemaal zo enthousiast waren weer gaan zien. Met de huidige selectie ligt de kwaliteit en potentie hoger dan die van vorig jaar vind ik.

Bron: Perspectief Magazine Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord N.V.


-Advertentie- Word lid van FSV De Feijenoorder